Gazonrand recht
Het is niet altijd wenselijk dat planten zich vermeerderen in je tuin. Soms zijn daar eenvoudige oplossingen voor.

Planten kunnen zich op verschillende manieren vermeerderen. Dat kan onder meer door middel van het aanmaken en verspreiden van zaden. Die zaden ontkiemen en er groeien nieuwe plantjes uit. Het kan echter ook door middel van het uitgroeien van wortelstokken (rizomen) of een combinatie van die twee. Er zijn nog meer manieren waarop planten zich kunnen vermeerderen, maar daar wil ik hier niet verder op ingaan. De vermeerdering is niet altijd gewenst. Vooral niet als in grote hoeveelheden en spontaan gebeurt. In dit artikel wil ik het hebben over het tegengaan van het verspreiden met kruipende wortelstokken.

Een bekende plant die zich sterk verspreid door het uitgroeien van wortelstokken is bijvoorbeeld bamboe. Niet alle bamboe soorten woekeren op deze manier, maar de soorten die dat wel doen kunnen de reden zijn waarom sommige mensen wat huiverig zijn voor het planten van bamboe in de tuin. Het is jammer als je een mooie plant niet in de tuin durft te zetten omdat je bang bent voor woekering. Planten die het naar hun zin hebben in de tuin zullen goed groeien en zich uitbreiden. Er zijn genoeg planten die erg mooi zijn, maar dat wil niet zeggen dat je daar heel veel van in je tuin wilt hebben.

Gazonrand rondIk wil niet te veel lege plekken in de tuin hebben, want daar komt allerlei onkruid op. Ik wil ook niet dat een plant wordt weggedrukt door een woekerende plant die ernaast staat. In de tuin werken vind ik leuk en ontspannend, maar als ik onnodig werk kan voorkomen dan doe ik dat. Ik heb heel wat keren stukken van planten afgestoken als die mij te breed werden. Om niet telkens hetzelfde werk te moeten herhalen vond ik het beter om daar een oplossing voor te vinden.

De woekerende wortelstokken gaan over het algemeen niet heel diep de grond in. Het voordeel daarvan is dat je het woekeren met redelijk oppervlakkig maatregelen kan tegengaan. Met perk- en gazonranden kan je al veel bereiken. Die randen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in zwart en groen plastic. Ze vallen bijna niet op tussen de planten en zijn eenvoudig te vormen en plaatsen. Ik plaats om de woekerende plant een rand en daarmee houd ik de wortelstokken binnen die rand. Voor de meeste planten met woekerende wortelstokken is dit afdoende.

Sommige planten hebben veel duwkracht of sterke wortelstokken. Pas de dikte en het soort rand daarom aan aan de kracht van de plant en je wensen. Vergeet niet om de rand een stukje boven de grond te laten uitsteken, want anders gaan de wortelstokken er alsnog overheen.

Rand in plaats van pot of container

Het plaatsen van een rand om een plant is beter dan het ingraven van een pot of container. Met alleen maar een rand kunnen de wortels dieper de grond groeien en zo meer water en voedsel vinden. Hierdoor hoef je zelf minder water en mest aan de plant te geven. Als er veel regen is gevallen kan het overtollig water makkelijk weglopen als er alleen een rond om de plant staat. Het plaatsen van alleen een rand betekent dus minder onderhoud voor jou.

Als je een woekerende plant met pot of container en al in de grond plaatst loop je gemakkelijker het risico dat de grond in die pot of container uitdroogt op warme, droge dagen of dat de plant juist verzuipt na hevige buien. Je zult dan regelmatig water moeten geven bij warme, droge dagen en je moet het goed in de gaten blijven houden. Om te voorkomen dat de plant verzuipt kan je gaten in de pot of container maken, zodat overtollig water weg kan. Het is handig om die gaten aan de zijkant te maken in plaats van in de bodem. Zo creëer je een klein reservoirtje voor een voorraadje water.

Conclusie is dat je zelf minder werk hebt als je een rand om planten met woekerende wortelstokken zet en het is ook nog milieuvriendelijk omdat je zuinig kan zijn met water.

Zie ook Water besparen in de zomer voor nog meer tips voor het besparen van water.