GieterDoor de planten in de tuin niet te veel verwennen met watergeven, kan je zorgen dat je veel water bespaart.

Als je de planten steeds water geeft, zullen die planten hun wortels minder diep de grond in laten gaan. Dat is immers niet nodig omdat ze vlak bij de oppervlakte voldoende water kunnen vinden. Hierdoor kunnen ze zich in droge periodes ook minder goed redden zonder extra water.

Planten die je net in de tuin hebt geplant hebben nog niet zoveel en niet zulke diepe wortels. Die planten hebben daarom wat extra aandacht en water nodig. Door meteen dan al de hoeveelheid water te beperken tot het hoogst noodzakelijke, zullen die nieuwe planten als snel genoeg wortels ontwikkelen om zichzelf te kunnen redden. In een uitzonderlijk droge periode zal je waarschijnlijk toch bij moeten springen, maar dat zal lang niet zo vaak zijn en lang niet bij alle planten. Je ziet snel genoeg aan je planten of ze water nodig hebben of niet. Er zijn planten die in de brandende zon hun bladeren wat laten hangen, maar zodra die weg is komen ze weer omhoog. Dat is niet per se een teken dat ze water nodig hebben. Je leert je eigen planten snel genoeg kennen om te weten of ze echt in nood zitten of niet. Als je op deze terughoudende manier water geeft, merk je dat je maar heel weinig water hoeft te geven als het even wat droger is.

Zet de planten op de juiste plaats

Om planten weinig water te hoeven geven helpt het natuurlijk ook om de planten op de juiste plek te zetten. Als je weet dat een plant veel vocht nodig heeft, is het handig om die plant op een plek te zetten die van zichzelf voldoende vochtig is. Ik heb af en toe wel planten verplant als de plek waar ik ze had gezet toch te droog bleek te zijn. Sinds vorig jaar heb ik mijn tuinslang weggedaan en gebruik alleen nog een gieter. Die heb ik niet vaak nodig. Zo kan je in de zomer maximaal van je tuin genieten en water besparen.

Door een plant op de juist plaats te zetten zorg je ook dat hij minder vatbaar is voor ziektes. Zet een plant dus op een andere plek als je ziet dat hij het niet naar zijn zin heeft.