DagpauwoogHet is altijd een mooi gezicht om vlinders in je tuin rond te zien fladderen. Door de juiste planten in je tuin te zetten kan je de vlinders lokken. Vergeet niet dat er geen vlinders zijn zonder de rupsen. Dat betekent dat je vraat aan sommige planten zult moeten accepteren om de vlinders in stand te houden. Ook kan het betekenen dat je minder mooie planten in je tuin zet om de rupsen te laten eten. In dit artikel besteed ik aandacht aan de vlinders en aan de rupsen.

Vlinders voeden zich voornamelijk met de nectar van bloemen. Als je planten in je tuin zet die veel nectar produceren krijg je vanzelf vlinders in je tuin. Voorbeelden van dergelijke planten zijn:
• vlinderstruik (Buddleja)
• lavendel (Lavendula)
• hemelsleutel (Sedum)
• asters (Aster)
• koninginnekruid (Eupatorium cannabinum)
• ijzerhard (Verbena)
• paardenbloem (Taraxacum officinale)
• akkerdistel (Cirsium arvense)
zonnehoed (Rudbeckia)
koeienoog (Telekia speciosa)
zijdeplant (Asclepias)

Naast voedsel voor de vlinders is het ook goed te zorgen voor voedsel voor de rupsen. Als er geen planten zijn waar de rupsen van kunnen eten, kunnen er tenslotte ook geen vlinders komen. Met name de grote brandnetel (Urtica dioica), maar ook de kleine brandnetel (Utrica urens) en hop (Humulus lupulus) zijn voor veel rupsen de voornaamste voedselbron (waardplant). Dat geldt voor de rupsen van de distelvlinder, atalanta, kleine vos, gehakkelde aurelia, landkaartje, Anania fuscalis, Udea prunalis en netelmot.

(Sluip)wespen en vogels zijn voor rupsen, poppen en eitjes de voornaamste vijanden. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je geen gif gebruikt in de tuin. Ik ben helemaal geen voorstander van gif. Niet om ziektes van planten te bestrijden en niet om insecten of andere dieren te doden. Het kan prima zonder. Soms moet je zaken van de natuur gewoon accepteren en ermee leren leven.

De meest voorkomende vlinders in Nederland zijn:
• Klein koolwitje (Pieris rapae)
• Groot koolwitje (Pieris brassicae)
• Atalanta (Vanessa atalanta)
• Bont zandoogje (Parage aegeria)
• Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
• Dagpauwoog (Aglais io)
• Kleine vos (Aglais utricae)
• Distelvlinder (Vanessa cardui)
• Klein geaderd witje (Pieris napi)
• Muntvlindertje (Pyrausta aurata)

Ik heb de vlinders die ik in mijn tuin zag gefotografeerd. De Vlinderstichting was zo vriendelijk om mij prachtige foto’s te sturen van de vlinders die ik nog niet had kunnen fotograferen.

Hieronder zie je de foto’s en de naam met wat informatie over de vlinders. Op de website van de Vlinderstichting staat nog veel meer informatie over vlinders met prachtige foto’s. Neem vooral een kijkje op hun website.

Ik zou zeggen doe er je voordeel mee en maak jouw tuin ook een paradijs voor vlinders.

Atalanta

AtalantaDe volledige, wetenschappelijke naam is Vanessa atalanta en deze komt uit de familie van de Nymphalidae. Deze vlinder wordt ook admiraalvlinder of nummervlinder genoemd. Dit is de meest voorkomende vlinder in België en Nederland. De atalanta is naast Europa ook in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en het Caribische gebied te vinden.

De atalanta is een trekvlinder. In de winter bevindt hij zich in het Middellandse Zeegebied en in de zomer trekt hij naar de noordelijke delen van Europa. Vanaf april/mei verschijnen ze in Nederland. Ze planten zich voort en in juni/juli verschijnt de volgende generatie vlinders. Deze nieuwe generatie trekt in oktober/november weer zuidwaarts. Normaal overleven ze de winter niet in ons land, maar nu de winters hier de laatste jaren wat milder zijn, overleven de nummervlinders de winter steeds vaker wel.

De (grote) brandnetel dient als waardplant. De rups voedt zich ’s nachts met de bladeren. De admiraalvlinder vindt naast nectar van bloemen ook overrijp/rottend fruit erg lekker.

De rups komt na ongeveer een week uit het ei en verpopt ongeveer een maand later. Het popstadium duurt ongeveer 2 weken. De vlinder leeft ongeveer 8 maanden.

Distelvlinder

DistelvlinderDe wetenschappelijke naam van de distelvlinder is Vanessa cardui en deze komt uit de familie van de Nymphalidae. De distelvlinder is een dagvlinder en komt overal ter wereld voor behalve in Zuid-Amerika en op Antartica.

Het zijn trekvlinders die elk voorjaar vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika naar het noorden trekken. Vanaf april kan je de distelvlinder hier zien vliegen. In het najaar trekken ze weer naar het zuiden.

De waardplanten van de rupsen zijn onder meer de akkerdistel, de grote brandnetel en de gewone klit. De vlinders drinken nectar van vele soorten bloemen en honingdauw van bladluizen, maar geen sap van rottend fruit zoals de atalanta.

Het lijkt erop dat deze vlinder niet overwintert, maar continu blijft trekken en zich voortplanten. De trektochten tussen noord en zuid worden door verschillende generaties vlinders afgelegd. In Nederland kunnen ze de winter niet overleven. Zodra de vlinders in een geschikt leefgebied zijn aangekomen, paren ze en leggen ze eitjes.
De rups komt na ongeveer een week uit het ei en verpopt zich na ongeveer een maand. Het popstadium duurt ongeveer 2 weken. De vlinder leeft niet langer dan een maand.

Dagpauwoog

DagpauwoogDagpauwoogDe wetenschappelijke naam van de dagpauwoog is Aglais io en hij komt uit de Nymphalidae familie. De dagpauwoog is een dagvlinder en komt voor in de gematigde streken van Europa en Azië.

De (grote) brandnetel is de belangrijkste waardplant voor de rupsen, maar ook hop kan als voedsel dienen. De rupsen eten zowel overdag als ’s nachts. De vlinder drinkt nectar, rottend fruit en sap van bomen.

De volwassen vlinder overwintert op vochtige, koele en beschutte plekken zoals in boomholtes, holen van zoogdieren, grotten en onderaardse spleten. Ook gebouwen zijn zeer geschikt als overwinteringsplaats. De vlinders kiezen dan bijvoorbeeld zolders, schuren, tuinhuisjes en kelders. Als de vlinder wordt bedreigd vanuit de lucht door een vogel, dan worden de oogvlekken op de vleugels getoond. Bij een bedreiging in het donker door een knaagdier, maakt de vlinder een sissend geluid door zijn vleugels tegen elkaar te wrijven.

De rupsen komen na ongeveer een week uit het ei en leven tussen mei en juni. In warme jaren ontwikkelt er zich zelfs een tweede generatie. Die rupsen leven tussen juli en september. Soms kan er zelfs een derde generatie voorkomen. Bij gunstige omstandigheden verpopt de rups binnen een maand nadat hij uit het ei is gekomen. Het popstadium duurt ongeveer 2 weken. De vlinder leeft maximaal ongeveer 11 maanden.

Gehakkelde aurelia

Gehakkelde aurelia Vince MassimoDe wetenschappelijke naam van de gehakkelde aurelia is Polygonia c-album. Het is een dagvlinder uit de Nymphalidae familie.

De gehakkelde aurelia komt voor in Europa, Noord-Afrika en Azië. Deze vlinder is in heel Nederland te vinden.

De grote brandnetel en hop dienen onder meer als waardplant. De vlinder vindt naast nectar van bloemen ook overrijp/rottend fruit erg lekker.

De volwassen vlinder overwintert vlak bij de grond op de onderkant van een boomwortel, tussen takkenbossen of afgevallen bladeren of in boomholtes.

De rupsen komen na 1 tot 3 weken uit het ei. Na ongeveer 2 tot 5 weken gaan ze verpoppen. Na ongeveer 2 weken komt de vlinder tevoorschijn.

De vlinders leven in 2 generaties. De eerste generatie verschijnt vanaf juni. De tweede generatie verschijnt vanaf augustus. Die generatie gaat overwinteren. Vanaf maart zullen de overwinterde vlinders gaan uitvliegen. Soms komen de vlinders tussendoor even tevoorschijn op een warme winterdag.

 

Kleine vos

Kleine vos Chris van SwaayDe wetenschappelijke naam voor de kleine vos is Aglais utricae en komt hij komt uit de Nymphalidae familie. De kleine vos is een dagvlinder komt in bijna heel Europa voor van Zuid-Spanje tot Lapland en tot in China en Japan.

De grote brandnetel is de enige waardplant voor de rupsen. De vlinder drinkt nectar van diverse planten.

De volwassen vlinder overwintert op vochtige, koele en donkere plaatsen zoals in boomholtes, holen, grotten en gebouwen.

De rupsen komen na ongeveer een week uit het ei en verpoppen zich na 2 tot 3 weken. De pop hangt aan plantenstengels of aan muren. Na iets meer dan een week komt de vlinder uit de pop. De vlinders leven in 2 tot 3 generaties. De eerste generatie verschijnt vanaf juni en leeft ongeveer 3 maanden. De tweede generatie verschijnt vanaf augustus. Die generatie gaat overwinteren en kan tot wel een jaar leven. Vanaf maart zullen de overwinterde vlinders gaan uitvliegen.

 

Bont zandoogje

Bontzandoogje door Henk BosmaDe wetenschappelijke naam voor het bont zandoogje is Parage aegeria. Het is een dagvlinder uit de Nymphalidae familie.

Het bont zandoogje komt in een vrij groot gebied voor, van Schotland tot Centraal-Azië en van midden Scandinavië tot Noord-Afrika. In Nederland komt het bont zandoogje bijna overal voor, maar in delen van de Betuwe, (West) Friesland en Zeeland ontbreekt het nog.

Diverse soorten grassen fungeren als waardplant voor de rupsen en ze eten zowel overdag als ‘s nachts. De vlinders drinken honingdauw van bladluizen, sap van vruchten of bloedende bomen of nectar van onder meer bramen.

Over het algemeen overwintert het bont zandoogje op de waardplant als pop, maar het gebeurt ook wel dat hij in de vorm van een rups overwintert. De vlinders leven in 2 tot 3 generaties tussen maart en oktober.

De rupsen komen na ongeveer 1 week uit het ei en verpoppen na ongeveer een maand. Het popstadium duurt ongeveer 10 dagen. De vlinder leeft maximaal ongeveer 3 weken.

Oranje zandoogje

Oranje zandoogje vrouwtje Vince MassimoDe wetenschappelijke naam voor het oranje zandoogje is Pyronia tihonus. Het is een dagvlinder uit de Nymphalidae familie.

Het oranje zandoogje komt voor in West- en Zuid-Europa en het noorden van Marokko. In Nederland komt dit vlindertje voornamelijk in het zuiden voor.

Het oranje zandoogje lijkt veel op het bruin zandoogje, maar er zijn wel verschillen. In tegenstelling tot het bruin zandoogje heeft het vrouwtje van oranje zandoogje meer oranje in de achtervleugel met een bruine rand. Ook is de onderkant van de achtervleugels van het oranje zandoogje contrastrijker. Het bruin zandoogje heeft weinig tot geen oranje op de achtervleugels. Beide soorten hebben een oogvlek op de voorvleugels. Het oranje zandoogje heeft daar meestal 2 witte stipjes in en het bruin zandoogje meestal maar 1. In rust heeft het oranje zandoogje meestal de vleugels open en het bruin zandoogje meestal dicht.

Diverse soorten grassen fungeren als waardplanten voor de rupsen. De voorkeur gaat daarbij uit naar smalbladerige grassen. De rupsen eten overdag. De vlinders drinken nectar van diverse bloemen en honingdauw van luizen.

Het oranje zandoogje overwintert als rups. Vanaf eind oktober kruipen ze diep in de vegetatie om daar te overwinteren. Vanaf het voorjaar gaat de rups weer eten en eet dan voornamelijk ’s nachts. Vanaf juni gaan ze pas verpoppen. Elk jaar leeft er 1 generatie vlinders en die vliegen vanaf eind juni tot en met september.

De rups komt na 2 tot 3 weken uit het ei en leeft ongeveer 240 dagen. Het popstadium duurt 2 tot 3 weken. De vlinder leeft 17 tot 34 dagen.

Bruin zandoogje

Bruin zandoogje vrouwtje Peter EelesDe wetenschappelijke naam voor het bruin zandoogje is Maniola jurtina. Het is een dagvlinder uit de Nymphalidae familie.

Het bruin zandoogje komt voor van Ierland tot de Oeral en Noord-Iran en van Zuid-Scandinavië tot Noord-Afrika. In tegenstelling tot het oranje zandoogje komt dit vlindertje in ons hele land voor.

In tegenstelling tot het oranje zandoogje heeft het vrouwtje van bruin zandoogje weinig tot geen oranje op de achtervleugels. Ook is de onderkant van de vleugels van het oranje zandoogje contrastrijker. Beide soorten hebben een oogvlek op de voorvleugels. Het oranje zandoogje heeft daar meestal 2 witte stipjes in en het bruin zandoogje meestal maar 1. In rust heeft het oranje zandoogje meestal de vleugels open en het bruin zandoogje meestal dicht.

Diverse soorten grassen fungeren als waardplant voor de rupsen. De voorkeur gaat daarbij uit naar smalbladerige grassen. De vlinders drinken nectar van diverse bloemen en honingdauw van luizen.

Het bruin zandoogje overwintert als rups, maar ze houden niet echt een winterrust periode aan. Ze verschuilen zich in de vegetatie en bij zacht winterweer komen ze tevoorschijn om te eten. De jonge rupsen eten overdag maar als ze ouder zijn eten ze in ‘s nachts. Elk jaar leeft er 1 generatie vlinders en die vliegen vanaf eind mei tot en met september. De lange vliegtijd komt omdat de vrouwtjes over een lange periode eitjes afzetten en de rupsen daardoor niet allemaal in het zelfde stadium overwinteren en zodoende niet op hetzelfde moment verpoppen.

De rups komt na 14 tot 30 dagen uit het ei. Vanaf eind mei verpoppen de rupsen zich. Het popstadium duurt 14 tot 30 dagen. De vlinders leven 3 tot 6 weken.

Koevinkje

Koevinkje Peter EelesDe wetenschappelijke naam voor het koevinkje is Aphantopus hyperantus. Het is een dagvlinder uit de Nymphalidae familie.

Het koevinkje komt in bijna heel Europa voor met uitzondering van grote delen van Schotland, Scandinavië, het Iberisch Schiereiland, Italië en Griekenland. Ook in de gematigde delen van Azië komt het koevinkje veel voor. Het koevinkje komt vooral voor op zandgronden in Zuid- en Oost-Nederland en in toenemende mate in de duingebieden.

Diverse soorten grassen fungeren als waardplant voor de rupsen. De vlinders drinken nectar van diverse bloemen, zoals onder meer van de akkerdistel, valeriaan, tijm en bramen.

Het koevinkje overwintert als rups, maar ze houden niet echt een volledige winterrust periode aan. Ze verschuilen zich in de vegetatie en bij zacht winterweer gaan ze eten. De rupsen eten ‘s nachts. Elk jaar leeft er 1 generatie vlinders en die vliegen vanaf juni tot en met augustus.

De rups komt na 2 tot 3 weken uit het ei. Het popstadium duurt ongeveer 2 weken. De vlinder leeft ongeveer 2 weken.

Landkaartje

LandkaartjeDe wetenschappelijke naam van het landkaartje is Araschnia levana. Het is een dagvlinder uit de Nymphalidae familie.

Het landkaartje komt in grote delen van Europa voor en in gematigde streken van Azië.

De (grote) brandnetel is de belangrijkste waardplant voor de rupsen.

Deze vlinder overwintert als pop, hangend aan een stengel. De vlinders leven in 2 generaties. De eerste generatie vlinders leeft van april tot en met juni en is oranjerood met zwarte vlekken. De tweede generatie leeft van juli tot en met september en is zwart met een witte band en witte stippen en is ook iets groter dan de voorjaarsgeneratie.

Op basis van de beschikbare informatie schat ik dat de vlinder maximaal ongeveer 3 maanden leeft. Verder is er niet heel veel informatie te vinden over deze vlinder.

Op de foto is een vlinder van de zomergeneratie te zien.

Citroenvlinder

CitroenvlinderDe wetenschappelijke naam van de citroenvlinder is Gonepteryx rhamni. Deze dagvlinder komt uit de familie van de Pieridae. De citroenvlinder komt voor in grote delen van Noord-Afrika, delen van Azië en grote delen van Europa.

De volwassen vlinder overwintert gedurende ongeveer 7 maanden als vlinder in holten in bomen, tussen groenblijvende bladeren (bv klimop) of een dichte graspol. Vanaf ongeveer september gaan ze in winterslaap en rond maart vliegen ze weer uit.

Sporkehout of vuilboom (Rhamnus frangula) en wegedoorn (Rhamnus cathartica) zijn de waardplanten. De rupsen eten ’s nachts van de jonge blaadjes.

De rupsen leven van april tot en met juni en de vlinders verschijnen in juli. The fase van ei naar vlinder duurt ongeveer 50 dagen. In de loop van de zomer sterven alle citroenvlinders van het vorige jaar. De vlinder leeft maximaal ongeveer een jaar.

Zodra de citroenvlinder stil zit vouwt hij zijn vleugels dicht. Daarmee valt hij nauwelijks op tussen de bladeren, omdat hij zelf op een blaadje lijkt.

Groot koolwitje

Groot koolwitjeGroot koolwitjeDe wetenschappelijke naam van het groot koolwitje is Pieris brassicae. Het is een dagvlinder uit de Pieridae familie.

Het groot koolwitje komt voor in een groot verspreidingsgebied; van Ierland tot Centraal Azië en China en van Scandinavië tot Noord-Afrika en ook van het centrale zuiden van Canada tot en met de Verenigde Staten.

Veel wilde en gecultiveerde kruisbloemigen (Brassicaceae of Cruciferae (beide namen zijn toegestaan)) zijn de waardplanten, zoals bijvoorbeeld veel soorten koolplanten, damastbloem (Hesperis matronalis), look-zonder-look (Alliaria petiolata) en zandraket (Arabidopsis thaliana).

Deze vlinder overwintert als pop, hangend tegen een boomstam of muur. De vlinders leven van april tot en met juni en juli tot en met september in twee generaties. Soms is er zelfs een derde generatie in september/oktober. Ze hebben een temperatuur van minimaal 15 ºC nodig. Het zijn goede vliegers en verspreiden zich daardoor over grote afstanden.

De rupsen komen na ongeveer 2 weken uit het eitje. Na 3 a 4 weken verpoppen de rupsen. De vlinders leven maximaal ongeveer 20 dagen.

Klein koolwitje

Klein koolwitje Henk BosmaKlein koolwitje Richard CarterDe wetenschappelijke naam voor het klein koolwitje is Pieris rapae. Het is een dagvlinder uit de Pieridae familie.

Het klein koolwitje heeft net als het groot koolwitje een groot verspreidingsgebied en komt voor van Ierland tot Japan en Noord-Amerika en van Scandinavië tot Noord-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Het klein koolwitje overwintert als pop tegen een boomstam of muur. De vlinders leven in 3 generaties. De eerste van begin april tot en met juli, de tweede generatie van juni tot en met september en de derde generatie van juli tot en met oktober. Bij zeer gunstige omstandigheden kan er zelfs een vierde generatie leven van september tot en met november. Ook dit zijn goede vliegers en leggen grote afstanden af.

De kleine koolwitjes hebben dezelfde waardplanten als het groot koolwitje maar ze kiezen iets kleinere planten uit op een wat meer beschaduwde plek. De rupsen eten voornamelijk overdag en vooral uit het hart van de plant.

De rupsen komen na ongeveer een week uit het eitje. Na ongeveer 3 weken verpoppen de rupsen. De vlinders leven maximaal ongeveer 3 weken.

Klein geaderd witje

Klein geaderd witje Chris van SwaayDe wetenschappelijke naam voor het klein geaderd witje is Pieris napi. Het is een dagvlinder uit de Pieridae familie.

Het klein geaderd witje komt voor in een gebied van Ierland tot Japan en Noord-Amerika en van Scandinavië tot Noord-Afrika.

Het klein geaderd witje overwintert als pop verborgen in de vegetatie tegen een stengel, boomstam of muur. De vlinders leven in 3 generaties vanaf begin april/ begin juni vliegt de eerste generatie en tussen eind juni en september tot en met oktober de tweede en derde generatie. In koele, natte jaren zijn er slechts twee generaties.

De waardplanten zijn vooral look-zonder-look (Alliaria petiolata) en pinksterbloem (Cardamine pratensis), maar ook andere kruisbloemigen. Ze geven de voorkeur aan een halfbeschaduwde en vochtige omgeving. In tegenstelling tot het groot en klein koolwitje vormen de rupsen van het klein geaderd witje nauwelijks een probleem voor de gekweekte koolplanten mede omdat het klein geaderd witje de voorkeur geeft aan natuurlijke omgevingen. De rupsen eten overdag.

Doordat de rups- en popfase flink kan verschillen per individu is de periode dat de vlinders vliegen aardig verspreid. Dit komt ook doordat het vrouwtje verschillende keren eitjes legt. De rups komt binnen een week uit het eitje. De rups verpopt na 2 tot 4 weken. Het popstadium duurt 7 tot 13 dagen, maar als de pop overwintert kan dat tussen de 150 tot 330 dagen duren. De vlinder leeft ongeveer 2 weken.

De voorjaarsgeneratie heeft opvallende aders, maar de zomervlinders niet en zijn daardoor vaak moeilijk van het klein koolwitje te onderscheiden. De vlinders zijn heel mobiel maar van de drie koolwitjes trekt het geaderd witje het minst.

Muntvlindertje

Muntvlindertje Henk Bosma

De wetenschappelijke naam voor het muntvlindertje is Pyrausta aurata. Het is een kleine dagactieve nachtvlinder uit de grasmotten familie (Crambidae) en vliegt zowel ’s nachts als overdag.

Het muntvlindertje komt voor in Europa, Afrika en Azië. Hij wordt vooral gezien op zonnige plekjes.

Het muntvlindertje overwintert als rups in een samengevouwen bladerenomhulsel. Vliegtijd van de vlinder is van april tot oktober. Er zijn 2 generaties. De eerste generatie vliegt van april tot juni en de tweede generatie van juli tot oktober.

De waardplant is de munt (Mentha) en andere planten uit de lipbloemen familie, zoals wild kattenkruid (Neparia cataria) en citroenmelisse (Melissa citronalis).

De rups komt na ongeveer 2 weken uit het ei en verpopt na ongeveer 2 weken. De vlinder komt na ongeveer een week uit.

Ik heb best veel foto’s van deze vlinder kunnen vinden, maar verder erg weinig informatie.

Icarusblauwtje

Icarusblauwtje Peter EelesDe wetenschappelijke naam voor het icarusblauwtje is Polyommatus Icarus. Het is een dagvlinder uit de Lycaenidae familie.

Het icarusblauwtje komt voor in Europa, Noord-Afrika en de Canarische Eilanden en in de gematigde gebieden van Azië tot in Noord-China. Het icarusblauwtje is inmiddels ook in Canada ontdekt en daar breidt de vlinder elk jaar zijn leefgebied verder uit.

De mannelijke vlinder is voornamelijk blauw en het vrouwtje is voornamelijk bruin met een beetje blauw.

Het icarusblauwtje overwintert als rups tussen afgevallen bladeren aan de voet van de waardplant of laag tegen de stengel aan. In april en mei verpoppen ze op de grond. Eind april verschijnen de eerste vlinders.

De vlinders drinken nectar van hoofdzakelijk vlinderbloemigen maar ook van andere kruiden. De waardplanten van de rupsen zijn diverse vlinderbloemigen en dan voornamelijk kleine klaver, rolklaver en hopklaver.

Het Icarusblauwtje leeft in 2 generaties en in warme jaren kan er zelfs een derde generatie voorkomen. The eerste generatie vliegt van mei tot juni en de tweede generatie vliegt van juli tot oktober.

De rups komt na 1 tot 2 weken uit het ei en verpopt na ongeveer 9 dagen. Het popstadium duurt ongeveer 2 weken en de vlinder leeft ongeveer 3 weken.