Verfkrabber
Iedereen wil natuurlijk graag van het onkruid af dat op en tussen de tegels en stenen groeit. Dat kan redelijk eenvoudig en toch milieuvriendelijk.

Als je bestrating hebt in je tuin, heb je meestal ook onkruid dat erop en ertussen groeit. Onkruid is een verzamelnaam voor alle ongewenste planten die spontaan opkomen op ongewenste plaatsen. Voorbeelden zijn onder meer gras en mos. Ik heb bij mijn tuin plekken met veel onkruid op en tussen de bestrating. Vrijwel iedereen met een tuin zal dit herkennen en iedereen wil op zo’n eenvoudig mogelijke manier hier een oplossing voor hebben. Die oplossingen kan je zoeken in de richting van preventie, chemische bestrijding en mechanische verwijdering.

Preventie

Zelf heb ik gekozen voor een grote tegel van 60 x 60 cm voor het terras. Er bestaan ook nog grotere tegels, maar dat was voor mij niet praktisch. Een grote tegel betekent weinig voegen en daardoor minder plaats voor onkruid. Hoe kleiner de voeg hoe beter.

Het helpt niet echt om worteldoek onder de bestrating aan te brengen, omdat het onkruid van boven de aanval inzet. De zaadjes van het onkruid komen aanwaaien en zetten zich vast in de voegen en op de bestrating.

Onkruid groeit graag op koele, vochtige plaatsen. Door te zorgen voor goede afwatering kan je zorgen dat je terras niet vochtig blijft en het dus minder gunstig is voor het onkruid.

Het helpt om je terras regelmatig schoon te vegen. Dat zorgt ervoor dat de zaailingen zich niet vast kunnen zetten en dat de plantjes zich goed kunnen installeren tussen de tegels. Het zorgt ook dat mos zich niet op de tegels kan vastzetten.

Je kan speciaal voegmiddel gebruiken waardoor het onkruid zich niet in kan vastzetten in de voegen. Zelfs voor de smalste voegen bestaat er een middel. Het voegmiddel kan je ook aanbrengen bij al bestaande bestrating. Je kan je afvragen of je dit wilt doen, want dat zal je na verloop van tijd moeten herhalen of alsnog het onkruid toch weer gaan verwijderen. Ik heb ervoor gekozen om geen speciaal voegmiddel te gebruiken. Ik wil zo min mogelijk kunstmatige of chemische toepassingen.

Chemische bestrijding

Als de bestrating eenmaal ligt, dan kan je daarna eventueel onkruid dat toch nog de kop opsteekt chemisch verwijderen. Er zijn daar middeltjes voor te koop, maar ik ben daar geen voorstander van. Dat komt allemaal in het grondwater en heeft een negatieve invloed op het milieu.

Je kan ook azijn of zout gebruiken om het onkruid te lijf te gaan. Zelf ben ik ook daar niet zo’n voorstander van, omdat ook zout en azijn uiteindelijk in de grond en het grondwater terecht komt. Je kan wel denken dat je zo weinig gebruikt dat het geen kwaad kan, maar als iedereen zo denkt heb je het uiteindelijk toch wel over een grote hoeveelheid. Wat voor mij ook meespeelt is de gedachte dat als het onkruid dood gaat van de middeltjes, de andere planten die je wel in de tuin wilt er ook niet van houden. Voor mij in ieder geval een reden om het onkruid liever niet chemisch te lijf te gaan. Ik kies liever voor mechanische verwijdering.

Mechanisch verwijdering

Dit is de meest duurzame en minst milieu belastende manier van onkruid bestrijding. Er zijn vele instrumenten te krijgen die speciaal zijn gemaakt voor het met de hand verwijderen van het onkruid, zoals onder meer staalborstels aan een steel, speciale mesjes, hoge druk spuiten en branders, maar ik vond die instrumenten toch net niet helemaal handig.

De staalborstel is alleen voor in de voegen. Daarmee ben je best lang bezig en dan ben je nog niet van het mos af op de bestrating.

Met een mesje met zo’n haakse hoek kan je wel in de voeg komen, maar het is nog een aardig gepiel om het onkruid er tussenuit te krijgen en voor de bovenkant van de tegels vind ik het wat onhandig.

Met de hogedrukspuit spuit de rommel, inclusief het zand in de voegen, alle kanten op en zit je zelf ook aardig onder de troep en daarbij is het niet optimaal voor de bestrating zelf.

Met de brander loop je het risico dat je ook je gewenste planten verbrand of de houten schutting of schuur.

Niet iedereen heeft deze bezwaren en voor genoeg mensen zijn die instrumenten wel prima, maar voor mij is het niet de oplossing.

Ik vind het prima om fysieke inspanning te leveren om onkruid te verwijderen, maar dan doe ik dat graag zo efficiënt mogelijk. Naast het terras heb ik ook paadjes lopen en daar heb ik gebruik gemaakt van klinkers en dus heb ik daar veel voegen en het bijbehorende onkruid. Ik gebruik daar een verfkrabber. Het voordeel is dat je daarmee de hele voeg makkelijk kunt leegscheppen met 1 haal met de punt. Met de vlakke kant kan je meteen heel makkelijk het mos van de bestrating afhalen. Een verfkrabber is niet zo duur en als hij na een tijdje te bot is geworden voor het afkrabben van verf, kan hij perfect een tweede leven beginnen als onkruid krabber.

Als je niet het risico wilt lopen dat je stenen beschadigen door de verfkrabber, dan kan je ook kokend water over het onkruid gieten. Daar gaan ze ook dood van. Pas wel op met het kokende water. Trek goede schoenen en eventueel handschoenen aan om jezelf niet te verwonden.