LeliehaantjeHet leliehaantje is een kever uit de bladhaantjes familie (Chrysomelidae). De wetenschappelijke naam van het leliehaantje is Lilioceris lilii. Dit kevertje en de larven leven op diverse soorten lelies (waar hij zijn naam aan te danken heeft), maar ook op de keizerskroon (Fritillaria imperialis) en andere leden uit de Liliaceae familie. Bij mij lijken de kevers en larven zelfs de voorkeur te geven aan de keizerskronen.

Betonnen trapAlleen maar grauw beton vind ik heel saai. Je kan beton niet alleen opfleuren door het te verven, maar ook door er patroontegels op te plakken. Er is voor ieder wat wils. Ik heb een betonnen bank en trap met patroontegels beplakt.

DagpauwoogHet is altijd een mooi gezicht om vlinders in je tuin rond te zien fladderen. Door de juiste planten in je tuin te zetten kan je de vlinders lokken. Vergeet niet dat er geen vlinders zijn zonder de rupsen. Dat betekent dat je vraat aan sommige planten zult moeten accepteren om de vlinders in stand te houden. Ook kan het betekenen dat je minder mooie planten in je tuin zet om de rupsen te laten eten. In dit artikel besteed ik aandacht aan de vlinders en aan de rupsen.

Sneeuw achtertuin dec 2010Winterhardheid is een rekbaar begrip en afhankelijk van veel factoren. Vocht en wind zijn naast de temperatuur vaak belangrijke factoren die bepalen of een plant de winter wel of niet overleeft.

Veel planten hebben namen in de eigen taal van het land, maar dat is niet altijd even handig. Die namen zijn meer een soort verzamelnaam en geven dus niet aan om welke specifieke variëteit of ondersoort het gaat met de bijbehorende specifieke eigenschappen. Daarnaast worden er verschillende namen gebruikt voor dezelfde plant. Tevens wordt soms dezelfde naam gebruikt voor verschillende planten uit totaal verschillende families. Kortom grote kans op verwarring bij het gebruiken van andere namen dan de wetenschappelijke namen. Met de wetenschappelijke namen kan je heel specifiek en eenduidig aangeven over welke plant het gaat.