vrijdag 06 april 2018 17:14

Hoogte­verschillen in de tuin

Stenen muur als damwandAls je in een omgeving woont met heuvels of bergen of er zijn door andere oorzaken hoogteverschillen in de tuin, dan zijn er verschillende manier om daarmee om te gaan.

Je kan het hoogteverloop geleidelijk door de tuin laten lopen door middel van glooiingen of flauwe hellingen. Dat kan, zeker bij grotere tuinen, een heel mooi effect hebben. Bij een kleine tuin en bij zeer grote hoogteverschillen kunnen andere oplossingen gewenst zijn. Dat is een kwestie van smaak en specifieke wensen. De een vindt dit mooi en de ander dat. Ik hoop je met dit artikel wat ideeën te geven.

Nadeel schuin lopende grond

Bij langdurige droogte kan het zijn dat sommige planten wat extra water nodig hebben. Bij een hele droge bodem wordt het water niet direct opgenomen. Als de grond dan schuin loopt, loopt het water direct naar het laagste punt. De hoger gelegen planten blijven in de droogte staan. De grond op het hoger gelegen gedeelte kan ook eerder uitdrogen. Natuurlijk kan dit verholpen worden door een irrigatiesysteem in de grond, maar door het ontwerp van de tuin aan te passen kan hier ook wat aan gedaan worden.

Een ander nadeel is dat de grond gemakkelijker kan wegspoelen bij hevig regenval.

Ideeën

Je kan de hoogteverschillen opvangen of creëren door te werken met grondkeringen en trappen. Dit is in principe een eenmalige aanpassing waar je langdurig plezier van hebt. Een grondkering of keerwand is een bouwkundige constructie die zorgt dat het hoogteverschil kan worden opgevangen. Er zijn vele mogelijkheden voor grondkering. Ik laat zien welke oplossingen ik heb gebruikt en noem nog andere ideeën.

Grote hoogteverschillen

Je kan grote hoogte verschillen het beste in stukken opknippen, zodat je geen hoge muren krijgt. Je creëert enkele kleine niveaus met beplanting en lage muurtjes. Dit is veiliger en geeft vaak een mooier effect.

Geknipte tuintegels als keerwandIn mijn tuin heb ik een klein hoogteverschil. Ik heb een paar verschillende oplossingen gebruikt. In het verleden heb ik met geknipte trottoirtegels een muurtje gestapeld. Je hebt daarbij de mogelijkheid om plantjes tussen de tegels te planten zodat de muur begroeit. Bij mij kregen de plantjes op die muur geen zonlicht, waardoor dat idee bij mij niet werkte. Het leek me daarom een beter idee om een gladdere keerwand te maken van betonen stapelblokken.

Er zijn vele natuurstenen, betonnen, houten en stalen materialen die gebruikt kunnen worden als grondkering. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen overwegen om een betonnen wand te laten storten, een muurtje te laten metselen of een houten, kunststof of stalen damwand te laten plaatsen. Het is mooi als de gekozen materialen bij de stijl van het huis en de omgeving passen.

Stenen muur als grondkering en trap van U-elementenVoor de trap heb ik gebruik gemaakt van betonnen U-elementen. In eerste instantie had ik ervoor gekozen om de open kant van de U-elementen naar voren te plaatsen. Je kan dan planten ertussen planten voor een natuurlijk effect. Jaren daarna heb ik de ze laten omdraaien. Dat gaf toch een beter effect en als ik ze met patroontegels heb laten betegelen zal dat helemaal prachtig worden. Dat resultaat zal ik nog laten zien in een volgend artikel.

Ook voor trappen zijn vele mogelijkheden te vinden. Voor ieder wat wils. Je kan een trap onder meer laten metselen, gebruik maken van bloktreden van natuursteen of beton en je kan kiezen voor het gebruik van hout of metaal.

Pas goed op met het gebruik van hout. Dat kan gemakkelijk glad worden. Bij beton en steen gebeurt dat minder snel dan bij hout. Daarbij gaan beton en steen ook nog eens veel langer mee.

Kleine hoogteverschillen

Tegels als kantopsluitingEr zijn ook mooie oplossingen voor kleinere hoogteverschillen. In eerste instantie heb ik oude grindtegels gebruikt. Die heb ik rechtop gezet en deels ingegraven. Dat is een goedkope oplossing, maar niet per se heel mooi.

Stalen kantopsluitingIk heb er later voor gekozen om een stalen kantopsluiting te laten plaatsen. Dat ziet er fraaier uit en past qua kleur beter bij de uitstraling die ik in de tuin zoek.

Voor een ander deel in de tuin heb ik betonnen U-elementen gebruikt. Die zijn ook meteen te gebruiken als bank. Zoals in mijn artikel over terrastegels met patronen al heb aangekondigd, ga ik de U-elementen nog verfraaien met patchwork tegels. Het voordeel van het gebruik van beton is dat je het kan verven en met tegels en mozaïek beplakken en zo helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Betonnen U elementen als damwand en bank

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.