Beschrijving

 

De Tanacetum pathenium heeft vele namen. Een bekende en veelgebruikte naam is moederkruid. Oorspronkelijk komt het moederkruid uit Griekeland, Turkije en de Kaukasus. De Tanacetum pathenium komt uit de aster- of composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). Andere synoniemen die gebruikt worden voor Tanacetum pathenium zijn Chrysanthemum pathenium en Pyrethrum pathenium.

De bloeiwijze lijkt veel op wilde margrieten, maar heeft de grootte van een madeliefje. Ook lijkt de bloeiwijze op die van kamille en ook de geur die de bladeren afgeven heeft veel van weg van kamille, maar kamille heeft veel fijner verdeelde bladeren en een veel bollere bloeiwijze.

De bloeiwijze lijkt op 1 enkele bloem, maar bestaat in werkelijkheid uit een verzameling van hele kleine bloempjes. Het gele hart van de bloeiwijze bestaat uit buisbloempjes en het witte krans bestaat uit lintbloemen. In mijn tuin heb ik moederkruid staan met gevulde bloemhoofdjes (met lintbloempjes), maar je ziet ze ook veel met veel meer geel in het centrum (meer buisbloempjes). De bloeiwijzen zijn zeer geschikt als snijbloem.

Het moederkruid heeft een stevig vertakte stengel en afhankelijk van de standplaats wordt de Tanacetum pathenium gemiddeld 30 tot 80 centimeter hoog.

Vanwege de medicinale toepassingen is het moederkruid over een groot deel van de wereld verspreid. Doordat de Tanacetum pathenium zich gemakkelijk verspreid door middel van zaad, komt hij op veel plaatsen spontaan voor.

Als je de uitgebloeide bloemen laat zitten, wordt er zaad aangemaakt waardoor je tuin al snel helemaal vol staat. De plantjes zijn ook weer heel makkelijk weg te halen of te verplaatsen, dus dat is niet echt een probleem. Mocht de oorspronkelijke plant in de winter afsterven, dan zijn er genoeg zaadjes die in het voorjaar ontkiemen, dus echt doodvriezen gebeurt niet.

De Tanacetum pathenium is een heel gemakkelijk plantje en bloeit overdadig en lang en is daardoor een aanwinst in je tuin. Na de bloei sterft een groot deel van de plant af. Er blijft een compact plantje over dat groen blijft in een milde winter.

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloemkleur: wit

Bloeiperiode: juni - oktober

Grondsoort: normaal

Hoogte: 80 cm

Soort: groenblijvend

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhardheid: -30 ºC