Beschrijving

 

De Symphyotrichum dumosum is een geslacht uit de composieten- of asterfamilie (Compositae of Asteraceae) en komt uit het oosten van Noord-Amerika.

De correcte Nederlandse naam is bossige aster en niet herfstaster, omdat alleen de Aster ageratoides herfstaster heet. Op basis van genetisch onderzoek in de jaren negentig is besloten dat deze plant tot het geslacht Symphyotrichum behoort. De naam is aangepast van Aster dumosus naar Symphyotrichum dumosum of ook wel Symphyotrichum novi belgii. Dumosum betekent bossig.

Hoe zonniger de bossige aster staat hoe rijker hij bloeit. Bij te veel schaduw bloeit hij niet tot nauwelijks. Hij kan goed tegen zout en is goed winterhard.

De Symphyotrichum dumosum 'Professor Anton Kippenberg' blijft laag, groeit compact (bossig) en blijft daardoor mooi rechtop staan. Deze bossige aster verspreid zich door middel van rizomen, dus kan het handig zijn om er een rand omheen te zetten om hem op zijn plaats te houden.

De Symphyotrichum dumosum 'Professor Anton Kippenberg' komt elk jaar opnieuw op. In het voorjaar kan je de oude, dode takken wegknippen om plaats te maken voor de nieuwe uitlopers. De bossige aster is zeer geschikt als snijbloem en trekt vlinders aan.

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: september-oktober

Bloemkleur: paars

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Grondsoort: normaal

Hoogte: 40 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhardheid: -30 ºC