Beschrijving

 

De Rosa ‘Novalis’ behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een Floribunda roos of trosroos. Floribunda komt uit het Latijn en betekent rijk bloeiend. De Floribunda roos is ontstaan uit een kruising van een polyantha roos en een thee hybride. Het resultaat is een roos die kleiner, bossiger en steviger is dan een thee hybride en minder dicht groeiend dan een polyantha. De bloemen van een Floribunda zijn vaak minder groot dan van een thee hybride, maar groeien in grotere trossen.

De bloemen van de Rosa ‘Novalis’ zijn groot en geuren licht. Ze zijn lavendelroze van kleur. De Rosa ‘Novalis’ maakt geen bottels aan en bloeit van zomer tot herfst. Dit is een hele sterke roos die zelfs in halfschaduw goed kan groeien en goed ziekte en blackspot vrij is.

Je houdt deze roos gezond door hem op een zonnige plek te zetten met voldoende vocht. De grond moet wel goed gedraineerd zijn, zodat de roos niet constant in water staat. Geef voldoende mest; een keer in het voorjaar, een keer gedurende de bloeiperiode en een keer in het najaar. In zandgrond is extra bewatering en mest gewenst, want daar loopt het allemaal wat sneller weg. Houd het gebied rond de wortels vrij van begroeiing.

Snoei de roos elk jaar in de late winter na de vorstperiode. Knip eerst dood hout en zieke of kruisende takken weg. Als de struik dicht begroeid is, knip dan wat oude takken weg om het midden van de struik luchtig te houden. Knip de overblijvende takken terug tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. Snoei minder sterk groeiende takken sterker terug.

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloemkleur: lila

Bloeiperiode: mei - oktober

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 80 cm

Soort: bladverliezend

Standplaats: zon

Winterhardheid: -25 ºC