Beschrijving

 

De Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ is een geslacht uit de Oleaceae familie en wordt ook bonte haagliguster genoemd. De bonte haagliguster is een cultivar van de Ligustrum ovalifolium. De Ligustrum ovalifolium heeft effen, donkergroene bladeren en komt oorspronkelijk uit Korea en Japan.

De bonte haagliguster groeit redelijk snel en kan gemakkelijk gesnoeid worden. Dat maakt de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ zeer geschikt als haagplant en voor vormsnoei. Door het mooie, fris gekleurde blad is deze struik als solitair ook erg mooi.

De Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ kan vrijwel overal groeien. De bonte haagliguster kan goed tegen zoute en ook vervuilde lucht, kan tegen droogte en groeit op elke grondsoort. Alleen kan deze vaste plant niet tegen te natte grond. Als de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ te weinig zon krijgt worden de bladeren overwegend groen. Om de bladeren mooi geel/groen te houden is dus voldoende zon nodig.

De struik blijft in een milde winter deels groen, maar bij strenge vorst kan de bonte haagliguster helemaal kaal worden. In het voorjaar komen er nieuwe blaadjes en is de struik al snel weer helemaal dicht begroeid.

Het kan voorkomen dat er zich takken ontwikkelen met de eigenschappen van de oorspronkelijke plant met effen donkergroene bladeren. Om de struik bont te houden kan je die takken het beste wegknippen.
Als de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ in het voorjaar niet wordt gesnoeid komen er in juni trosjes met witte bloempjes aan de uiteinden van de takken. Deze bloemen zijn niet heel erg goed zichtbaar, maar geven een sterke, zoete geur af. Ik vind ze heerlijk ruiken, maar kennelijk zijn er ook mensen die ze vinden stinken. Na de bloei ontwikkelen zich vruchtjes. Eerst zijn die groen en in het najaar worden ze zwart. Met behulp van de zaadjes uit de vruchtjes verspreidt de bonte haagliguster zich.

De bladeren, bloemen en besjes zijn giftig voor mensen, maar de vogels zijn er dol op. Ook maken vogels graag nestjes in de Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’. De bloemen trekken veel bijen en vlinders aan.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen/geel

Bloeiperiode: juni – juli

Bloemkleur: wit

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal

Hoogte: 4 m

Standplaats: zon/half schaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -20 ºC