Beschrijving

 

De Iberis sempervirens komt uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae) en wordt ook scheefbloem of scheefkelk genoemd. De scheefbloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Iberis verwijst naar het Iberische schiereiland waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. Sempervirens betekent ‘altijd groen’.

De Iberis sempervirens is een klein, laagblijvend heestertje dat steeds breder groeit. Bij hoogteverschillen hangen de takjes over de rand en heb je een waterval aan bloemen in het voorjaar. De bloemen trekken bijen en vlinders aan.

De scheefbloem staat graag op een zonnige, goed gedraineerd plaats en geeft de voorkeur aan kalkrijke grond en groeit daardoor bijvoorbeeld goed op lichte klei en in gaten in muurtjes en tussen stenen. Door de diepe wortels is deze heester goed bestand tegen droogte als hij wat ouder is. De Iberis sempervirens is goed zout tolerant.

Deze vaste plant is een perfecte bodembedekker en geschikt als rotsplant. De Iberis sempervirens is een groenblijvend heestertje. Bij strenge winters kunnen de blaadjes eraf vallen. Een bescherming tegen de koude en droge winterwind is wenselijk.

De Iberis sempervirens is goed te snoeien en door met ongeveer 1/3 terug te snoeien na de bloei heb je kans op een tweede bescheiden bloei in augustus. Door te snoeien stimuleer je nieuwe groei vanuit de basis van de plant en blijft de plant frisser, compacter en bloeit uitbundiger.

Je kan de scheefkelk vermeerderen door te stekken, te scheuren of te zaaien. De stengels ontwikkelen wortels op de plek waar ze de grond raken. Die uitlopers kan je afknippen en met wortel en al verplaatsen.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: april – mei

Bloemkleur: wit

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal

Hoogte: 25 cm

Standplaats: zon/half schaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -25 ºC