Beschrijving

 

Oorspronkelijk komt Uncinia rubra 'Everflame' uit Nieuw-Zeeland. Het is een geslacht uit de Cyperaceae familie en wordt ook wel mahoniegras genoemd.

Het mahoniegras is groenblijvend, zodat je ook in de winter wat leuks en kleurrijks hebt om naar te kijken. Ondanks de naam mahoniegras is Uncinia rubra 'Everflame' geen siergras. Het komt uit een andere familie.

De Uncinia rubra 'Everflame' geeft de voorkeur aan vochtige, maar wel goed gedraineerde grond en een beschutte plek. Ik had de Uncinia rubra 'Everflame' op een zonnige maar droge plek staan en daar deed deze het zeer slecht. Nu ik het siergras verplaatst heb naar een plek met wat minder zon, maar wel meer vocht, doet de plant het prima.

Het mahoniegras maakt in de zomer wel aren, maar dat zijn er niet veel en ze zijn ook niet echt van sierwaarde. De pollen breiden zich langzaam uit.

Ik dek de Uncinia rubra 'Everflame' niet af in de winter en het heeft een vorstperiode van -15 °C goed doorstaan. Mocht je het mahoniegras niet op een beschutte plek hebben staan, dan is het verstandig om dit siergras in de winter af te dekken, want het is matig winterhard.

Specificaties

 

Bladkleur: rood/groen

Bloemkleur: bruin

Bloeiperiode: juli - augustus

Grondsoort: normaal

Hoogte: 35 cm

Soort: groenblijvend

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhardheid: -15 ºC