Beschrijving

 

De Nassella tenuissima ‘Pony Tails’ is een geslacht uit de grassenfamilie (Poaceae) en komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Noord-Amerika, het noorden van Mexico en Argentinië. Doordat de bladeren zo dun zijn heeft dit sierlijke gras de naam vedergras gekregen. Synoniemen zijn: Stipa tenuifolia en Stipa tenuissima.

Het vedergras vormt een compacte, rechtopstaande pol van hele dunne, groene bladeren. De zachte, veerachtige bloempluimen verschijnen in mei boven de bladeren uit. Ze zijn in eerste instantie groen, maar gedurende de zomer verkleuren ze naar zilverwit en daarna naar bruin.

De Nassella tenuissima ‘Pony Tails’ verspreidt zich gemakkelijk door middel van zaad. Je kunt de nieuwe zaailingen gemakkelijk herkennen en ze zijn ook gemakkelijk te verwijderen, maar ze komen wel overal op. De Nassella tenuissima ‘Pony Tails’ maakt heel veel zaden aan en die verspreiden zich via de wind, het water, auto’s en dieren uitwerpselen.

In principe staan de dunne bladeren mooi rechtop, maar als het siergras in de zomer zijn volle hoogte heeft bereikt en er komt een stevige regenbui, dan vallen de bladeren plat op de grond. Die kunnen het gewicht van de natte aren niet meer dragen. Het gras valt over de planten die eromheen staan en die overleven dat vaak niet zonder ingrijpen. Dat is de reden dat ik (nog) geen foto’s heb van de witte aren, want toen was het gras al platgeslagen in een regenbui.

Je kunt het platslaan en uitzaaien voorkomen door de Nassella tenuissima ‘Pony Tails’ eind juni/begin juli net onder de aren af te knippen. Hij loopt daarna opnieuw uit en gaat tegen het einde van de zomer opnieuw bloeien. In het najaar kan je het siergras opnieuw tot onder de aren afknippen om uitzaaien te voorkomen. Aangezien juist de bloemaren zo mooi zijn, is het misschien een beetje jammer om die af te knippen. Na de winter kan je de pollen afknippen tot ongeveer 20 cm boven de grond. Of trek de dode bladeren er handmatig uit.

De Nassella tenuissima ‘Pony Tails’ is prachtig in een groep bij elkaar, maar kan ook als solitair erg mooi zijn.

Het vedergras staat graag op een zonnige plek met goed doorlatende grond, kan goed tegen droogte en hitte en is zouttolerant. Dit siergras is zeer geschikt voor een rotstuin. In milde klimaten blijft de

Nassella tenuissima ‘Pony Tails’ groen, maar in koudere winters kan het blad helemaal afsterven. Dat is de reden waarom ik bij de specificaties heb aangegeven dat het gras jaarlijks opnieuw opkomt.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: mei – augustus

Bloemkleur: wit

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/ droog

Hoogte: 60 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -15 ºC