Beschrijving

 

De Molinia caerulea ‘Variegata’ komt uit de familie van de Poaceae en wordt ook pijpenstrootje genoemd. Het pijpenstrootje komt oorspronkelijk uit Europa en Azië en groeit van oorsprong in vochtige grond.

De Molinia caerulea ‘Variegata’ is een heel elegant en decoratief siergras met mooie fleurige bladeren. De bloemstelen zijn eerst groen en verkleuren snel naar goudgeel. Ze staan mooi rechtop en worden ongeveer 70 cm hoog. De bloempluimen aan de uiteinden zijn groen van kleur met wat paarse accenten, maar verkleuren vrij snel naar lichtbruin.

De Molinia caerulea ‘Variegata’ is een heel gemakkelijk siergras dat vrijwel overal gedijt. Het pijpenstrootje houdt van vochtige grond en kan zelfs tijdelijk volledig onder water staan. Toch kan dit siergras ook verrassend goed tegen droogte en ook zout wordt goed verdragen. Het pijpenstrootje geeft de voorkeur aan wat zure grond. In warmere gebieden staat de Molinia caerulea ‘Variegata’ graag in een beetje schaduw en heeft dan graag wat meer vocht.

Het pijpenstrootje vormt een pol die langzaam steeds breder wordt. Je kan de pol opgraven en delen om hem te vermeerderen. Het is het gemakkelijkste om dat in het voorjaar (februari/maart) te doen als het blad net begint te groeien. De Molinia caerulea ‘Variegata’ woekert zeker niet en verspreidt zich niet door middel van zaad.

In de herfst vergeelt het blad. De verdorde bladeren vormen een mooie overwinterplaats voor insecten, kikkers, padden en salamanders. Laat het dus lekker liggen gedurende de winter. In het voorjaar komen de nieuwe bladeren op. Ik trek de verdorde bladeren dan weg om plaats te maken voor de nieuwe bladeren. Persoonlijk vind ik dat gemakkelijker dan knippen en zo kan je de nieuwe, opkomende bladeren niet beschadigen.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen/wit

Bloeiperiode: juli – oktober

Bloemkleur: bruin

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 40 cm

Standplaats: zon/half schaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC