Beschrijving

 

De Nederlandse naam voor dit siergras is Japans bloedgras. Deze naam heeft hij te danken aan de mooie roodverkleuring van de bovenkant van het blad en vanwege het feit dat de Imperata cylindrica ‘Red Baron’ oorspronkelijk uit Japan komt. De ‘Red Baron’ is een cultivar van de Imperata cylindrica. In plaats van ‘Red Baron’ wordt ook wel het woord ‘Rubra’ gebruikt. Het Japanse bloedgras is een geslacht uit de familie van de Poaceae.

‘s Winters sterft het blad van het Japanse bloedgras vrijwel geheel af. Je kan de dode bladeren het beste in maart tot de grond toe afknippen, dan loopt hij daarna mooi uit. In eerste instantie zijn de bladeren groen en pas daarna verkleuren de toppen naar rood. Richting de herfst wordt de rode kleur dieper. Op een zonnige plaats krijg je de mooiste kleur.

In ons klimaat met temperaturen tussen de 35 en -20 ºC bloeit de Imperata cylindrica ‘Red Baron’ zelden. Als het Japanse bloedgras bloeit dan vormt hij zilvergrijze bloemaren in juli en augustus.

De Imperata cylindrica ‘Red Baron’ breidt zich uit door middel van wortelstokken. De ‘Red Baron’ woekert niet zoals de originele Imperata cylindrica, maar je doet er verstandig aan om een rand eromheen te zetten om hem op zijn plaats te houden als hij in de volle grond staat. In warmere klimaten kan het gebeuren dat het gras volledig groen wordt en terug verandert naar de oorspronkelijke Imperata cylindrica. Dat is een zeer hardnekkig woekerende plant, dus die moet meteen vernietigd worden.

Het net uitlopende gras is zo scherp als een naald op het moment dat het de grond uitkomt. Pas dus op met in de aarde wroeten in de buurt van dit siergras.

Het Japanse bloedgras staat graag op een zonnige, beschutte plek en kan goed tegen zoute lucht.

 

Specificaties

 

Bladkleur: rood/groen

Bloemkleur: zilvergrijs

Bloeiperiode: juli – augustus

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 50 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC