Beschrijving

 

De Oxalis triangularis is een geslacht uit de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae) en wordt ook geluksklaver of klaverzuring genoemd. De geluksklaver komt oorspronkelijk uit Brazilië.
Blaadjes en bloemetjes van de Oxalis triangularis zijn eetbaar. Ze hebben een citroensmaak. Er zit oxaalzuur in net als, onder meer, in rabarber, spinazie, cacao, cashewnoten en soja producten. Er is wat discussie over hoe gezond oxaalzuur is. Voor de zekerheid wordt geadviseerd om het met mate te eten.

Vaak wordt de geluksklaver beschreven als kamerplant, maar dit plantje doet het ook uitstekend in de tuin. Ondanks dat er vaak wordt beweerd dat de klaverzuring niet tegen vorst zou kunnen, kan het plantje kan juist heel goed tegen vorst.

De klaverzuring staat graag op een lichte plaats maar niet teveel in de zon. Halfschaduw geeft het mooiste resultaat. Verder heeft de Oxalis triangularis graag goed gedraineerde en niet te natte grond.

De Oxalis triangularis houdt wat minder van droogte en teveel warmte. Dan kunnen de bladeren afsterven en die komen pas weer op als het weer koeler en/of vochtiger wordt. Temperaturen tussen de 15 en 25 ºC overdag en tot een minimum van 13 ºC ’s nachts zijn de meest ideale temperaturen. De bladeren verdwijnen ook als het te koud is. Ze komen dan weer op als het warmer is.

Het is niet erg als de bladeren soms afsterven. De Oxalis triangularis vormt een soort knolletjes. Bij teveel hitte, koude of droogte gaat deze vaste plant een rustperiode in. De knolletjes van de Oxalis triangularis zijn oranje en breiden zich langzaam uit. Je kan de oranje knolletjes tijdens zo’n rustmoment opgraven splitsen en elders weer in de grond stoppen. Het maakt niet uit hoe je ze in de grond stopt. Zo kan je de geluksklaver vermeerderen. Meestal komen ze na verloop van tijd weer tot leven.

Enkele weken nadat de bladeren boven de grond zijn gekomen ontwikkelen zich ook de bloemen. De bloemen blijven meestal komen tot de bladeren weer afsterven. Het kan bij jonge ”knolletjes” iets langer duren voor ze gaan bloeien.

’s Avonds (als het donker wordt) gaan de blaadjes en bloemen van de geluksklaver dicht. De bladeren gaan weer open als het licht wordt en de roze bloemen gaan open in de zon. De bloemen steken boven de bladeren uit.

 

Specificaties

 

Bladkleur: rood

Bloemkleur: roze

Bloeiperiode: juni – oktober

Bloemkleur: roze

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 20 cm

Standplaats: halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC