Beschrijving

 

De Hyacinthus orientalis is een geslacht uit de aspergefamilie (Asparagaceae) en wordt ook wel kortweg hyacint genoemd. De hyacint komt oorspronkelijk uit het oosten van het Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon).

De Hyacinthus orientalis is een bolgewas dat na een koude rustperiode (hebben ze nodig) al in januari met zijn bladeren boven de grond komt en in het voorjaar gaat bloeien. De hyacint is verkrijgbaar in vele kleuren. De bloem is geschikt als snijbloem en geeft een heerlijke geur af. Voor in huis vind ik de hyacint zelf te sterk reuken en geniet er liever in de tuin van.

Laat de bladeren na de bloei nog zitten tot die afsterven. Met behulp van de bladeren verzamelt de hyacint energie in de bol om volgend jaar ook weer te bloeien.

De Hyacinthus orientalis houdt van een lichte standplaats en goed gedraineerde grond. Bij teveel vocht kunnen de bollen gaan rotten. Hyacinten kunnen onder meer goed in een rotstuin en in borders gebruikt worden. Deze voorjaarsbloeier kan heel goed onder een bladverliezende struik of boom geplaatst worden.

Sommige soorten hyacinten bloeien maar 1 jaar uitbundig en andere soorten enkele jaren. Over het algemeen gaan hyacinten niet heel lang mee.

 

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: maart – april

Bloemkleur: divers

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 40 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -20 ºC