Beschrijving

 

De Anemone blanda ‘White Splendour’ is een vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Oorspronkelijk komt de Anemone blanda uit Zuidoost-Europa tot centraal Azië. De Nederlandse naam is Oosterse anemoon.

De naam Anemone is afgeleid uit het Griekse woord anemos wat wind betekent. Het woord blanda is Latijn en betekent charmant.

De Anemone blanda ‘White Splendour’ is geen bol maar een knolvormende vaste plant. De knol lijkt meer op een verdikte wortel waarbij het moeilijk te zien is wat de onderkant en wat de bovenkant is. Bij twijfel kan je de knol op zijn kant in de grond stoppen. De knol breidt zich langzaam uit.

Na de bloei in het voorjaar sterven de bladeren af om pas in het volgende voorjaar weer op te komen. Dit maakt de Anemone blanda ‘White Splendour’ uitermate geschikt om onder een bladverliezende struik te zetten of tussen planten die later in het voorjaar op komen, zoals bijvoorbeeld de Asclepias tuberosa (Zijdeplant). De Oosterse anemoon is ook zeer geschikt voor een rotstuin. Je kan de Oosterse anemoon als bodembedekker gebruiken, maar omdat de bladeren aan het begin van de zomer verdwijnen lijkt dat mij een minder geschikte optie.

Specificaties

 

Bladkleur: Groen

Bloemkleur: wit

Bloeiperiode: maart - april

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 15 cm

Soort: Jaarlijks opnieuw opkomend

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhardheid: -30 ºC