Beschrijving

 

Oorspronkelijk komt de Phlox uit het oosten en midden van Noord-Amerika en wordt ook wel flox of vlambloem genoemd. Het Griekse woord phlox betekent vlam. Dat heeft deze plant waarschijnlijk te danken aan de vlammend kleur bloemen van de wilde soort. De flox is een geslacht uit de vlambloemfamilie (Polemoniaceae).

Deze Phlox paniculata ‘Casablanca' groeit heel krachtig als hij op de juiste plek staat. Dat doet hij niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte. Door middel van rizomen breidt deze plant zich uit. Als je niet wilt dat deze Vlambloem uitdijt, dan kan je er het beste een rand omheen zetten.

Ik heb de Phlox paniculata ‘Casablanca' op twee plaatsen staan. Op de ene plek is het redelijk vochtig en daar heeft deze vlambloem het meer naar zijn zin en daar is hij ook 1,40 meter hoog. De andere plek is vrij droog en daar komt de Phlox paniculata ‘Casablanca' tot hooguit 1 meter. Op die droge plek heeft de vlambloem ook meer last van meeldauw.

De Phlox paniculata ‘Casablanca' kan niet goed tegen teveel en te lange droogte. Dat maakt hem vatbaarder voor meeldauw. Als de vlambloem op een plaats staat waar hij het naar zijn zin heeft met genoeg vocht, dan zal hij nauwelijks vatbaar zijn voor meeldauw. De vlambloem staat het liefst op een zonnige plaats, met voedselrijke vochtige maar wel goed gedraineerde grond met een niet te hoge luchtvochtigheid.

In de zomer geeft de vlambloem grote trossen met heerlijk ruikende witte bloemen die ook zeer geschikt zijn als snijbloem.

Specificaties

 

Bladkleur: groen

Bloemkleur: wit

Bloeiperiode:  juli - augustus

Grondsoort: normaal

Hoogte: 1,2 meter

Soort: jaarlijks opnieuw opkomend

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhardheid: -25 ºC