De Trachycarpus fortunei komt van oorsprong uit Oost-Azië en wordt ook wel waaierpalm genoemd of windmolenpalm of henneppalm. De waaierpalm is een geslacht uit de Arecaceae familie.

Je ziet de Trachycarpus fortunei steeds vaker. Hij doet het heel goed in ons klimaat met temperaturen tussen de 35 en -20 ºC. Een verouderde en inmiddels foutieve naam voor de Trachycarpus fortunei is Chamaerops excelsa.

De waaierpalm is groenblijvend en heeft waaiervormig bladeren. Op de stam zitten veel vezels. Deze vormen een goede bescherming tegen vorst. In principe heeft de Trachycarpus fortunei 1 stam, maar ze worden ook met meer stammen aangeboden. Het komt erop neer dat er twee of meer palmen van jongs af aan bij elkaar worden gezet waardoor het een meerstammig exemplaar lijkt.

Als je de Trachycarpus fortunei net hebt aangeplant in je tuin, dan is het verstandig om de palm zeker het eerste jaar extra te beschermen tegen vorst. Te veel vocht is de voornaamste vijand in de winter (met name in de groeipunt) en dat gecombineerd met vorst en koude wind kan fatale gevolgen hebben.

De waaierpalm groeit redelijk snel. De eerste twee a drie jaar in de volle grond groeit hij niet zo snel, maar als hij op een goede, beschutte en zonnige plek staat, gaat hij daarna redelijk voortvarend groeien (ongeveer 20 cm per jaar).

In de zomer vormen zich bij de oudere waaierpalmen vlak bij de top trossen met bloemen. De bloemen van de mannelijke Trachycarpus fortunei zijn groter dan die bij het vrouwelijke exemplaar. Als je een mannelijke en vrouwelijke waaierpalm hebt, vormen zich na de bloei zaden aan de vrouwelijke Trachycarpus fortunei. Die zaden slaan redelijk makkelijk aan. Bij mij krioelt het van de nieuwe palmpjes aan de voet van de oude. Die zijn spontaan opgekomen. In eerste instantie groeien die niet zo snel.

 

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: mei – juni

Bloemkleur: geel

Soort: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 8 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -25 ºC