De Tanacetum pathenium heeft vele namen. Een bekende en veelgebruikte naam is moederkruid. Oorspronkelijk komt het moederkruid uit Griekeland, Turkije en de Kaukasus. De Tanacetum pathenium komt uit de aster- of composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). Andere synoniemen die gebruikt worden voor Tanacetum pathenium zijn Chrysanthemum pathenium en Pyrethrum pathenium.

De bloeiwijze lijkt veel op wilde margrieten, maar heeft de grootte van een madeliefje. Ook lijkt de bloeiwijze op die van kamille en ook de geur die de bladeren afgeven heeft veel van weg van kamille, maar kamille heeft veel fijner verdeelde bladeren en een veel bollere bloeiwijze.

De bloeiwijze lijkt op 1 enkele bloem, maar bestaat in werkelijkheid uit een verzameling van hele kleine bloempjes. Het gele hart van de bloeiwijze bestaat uit buisbloempjes en de witte krans bestaat uit lintbloemen. In mijn tuin heb ik moederkruid staan met gevulde bloemhoofdjes (met lintbloempjes), maar je ziet ze ook veel met veel meer geel in het centrum (meer buisbloempjes). De bloeiwijzen zijn zeer geschikt als snijbloem.

Het moederkruid heeft een stevig vertakte stengel en afhankelijk van de standplaats wordt de Tanacetum pathenium gemiddeld 30 tot 80 centimeter hoog.

Vanwege de medicinale toepassingen is het moederkruid over een groot deel van de wereld verspreid. Doordat de Tanacetum pathenium zich gemakkelijk verspreid door middel van zaad, komt hij op veel plaatsen spontaan voor.

Als je de uitgebloeide bloemen laat zitten, wordt er zaad aangemaakt waardoor je tuin al snel helemaal vol staat. De plantjes zijn ook weer heel makkelijk weg te halen of te verplaatsen, dus dat is niet echt een probleem. Over het algemeen is dit een kort levende plant, maar door de vele zaailingen blijft hij in je tuin aanwezig. Dit wordt regelmatig als vaste plant bestempeld, maar in mijn tuin leven ze altijd maar 1 jaar. Ik heb hem bij de specificaties hierdoor wel als eenjarig bestempeld.

De Tanacetum pathenium is een heel gemakkelijk plantje en bloeit overdadig en lang en is daardoor een aanwinst in je tuin. Het moederkruid is goed bestand tegen droogte.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – oktober

Bloemkleur: wit

Eigenschap: eenjarig

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal

Hoogte: 80 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -30 ºC