De Symphyotrichum dumosum is een geslacht uit de composieten- of asterfamilie (Compositae of Asteraceae) en komt uit het oosten van Noord-Amerika.

De correcte Nederlandse naam is bossige aster en niet herfstaster, omdat alleen de Aster ageratoides herfstaster heet.

Voorheen werden heel veel planten onder de naam Aster geschaard op basis van uiterlijke kenmerken. Uit moleculair onderzoek in de jaren negentig bleek dat er geen directe relatie bestond tussen de geslachten uit Noord-Amerika en die uit Europa en Azië. Het geslacht Aster is alleen van toepassing op de planten uit Europa en Azië. De planten uit Noord-Amerika zijn opgedeeld in aparte geslachten, zoals onder meer Symphyotrichum en Eurybia. Hierdoor is ook de botanische naam van de bossige aster aangepast van Aster dumosus naar Symphyotrichum dumosum. Dumosum betekent bossig.

Hoe zonniger de bossige aster staat hoe rijker hij bloeit. Bij te veel schaduw bloeit hij niet tot nauwelijks. Hij kan goed tegen zoute lucht en is goed winterhard.

De Symphyotrichum dumosum blijft laag, groeit compact (bossig) en blijft daardoor mooi rechtop staan. Deze bossige aster verspreid zich door middel van rizomen, dus kan het handig zijn om er een rand omheen te zetten om hem op zijn plaats te houden.

De Symphyotrichum dumosum komt elk jaar opnieuw op. In het voorjaar kan je de oude, dode takken wegknippen om plaats te maken voor de nieuwe uitlopers. De bossige aster is zeer geschikt als snijbloem en trekt vlinders en bijen aan.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: september-oktober

Bloemkleur: paars

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 40 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -30 ºC