Oorspronkelijk komt de Rudbeckia fulgida var. Sullivantii ‘Goldstrum’ uit het oosten van Noord-Amerika en wordt ook wel zonnehoed genoemd. Deze vaste plant is een geslacht uit de composieten- of asterfamilie (Compositae of Asteraceae).

De Rudbeckia fulgida var. Sullivantii ‘Goldstrum’ is een heel sterke plant die het vrijwel overal doet. Hij verspreidt zich redelijk sterk door middel van wortelstokken. Als je de zonnehoed dus op zijn plaats wilt houden kan je er een rand omheen zetten. Daarnaast verspreid de zonnehoed zich ook door middel van zaad. De zaailingen zijn heel gemakkelijk te verplaatsen of verwijderen, dus dat is geen enkel probleem.

Bijen, vlinders en hommels komen de bloemen van de Rudbeckia fulgida var. Sullivantii ‘Goldstrum’ graag bezoeken. Het mooie aan de zonnehoed is dat hij vrij laat bloeit als veel planten al uitgebloeid zijn. Daarbij bloeit deze plant ook nog lang en zeer rijk.

De Rudbeckia fulgida var. Sullivantii ‘Goldstrum’ heeft sterke, harige stelen die mooi rechtop blijven staan. De bloemen zijn zeer geschikt als snijbloemen. De zonnehoed staat graag op een plaats in de zon of halfschaduw en kan goed tegen zeewind en vorst.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juli – oktober

Bloemkleur: geel

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 70 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -35 ºC