De Primula wordt ook sleutelbloem genoemd en is een geslacht uit de sleutelbloemfamilie (Primulaceae). Dit is een grote familie en deze bevat onder meer honderden soorten Primula’s. De sleutelbloem komt uit het gematigde noordelijke halfrond, het gematigde zuiden van Zuid-Amerika en bijna de helft van alle Primulasoorten komt uit de Himalaya.

De volgende 3 soorten komen in het wild voor in Nederland en België:

  • Primula veris (gewone sleutelbloem of gulden sleutelbloem)
  • Primula vulgaris (stengelloze sleutelbloem) werd vroeger Primula acaulis genoemd
  • Primula elatior (slanke sleutelbloem)

De bloemen verschijnen in het voorjaar boven de rimpelige, langwerpige bladeren. De bloemen ruiken lekker en trekken bijen en vlinders aan. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen verleng je de bloeiperiode. De energie wordt dan niet verbruikt aan het aanmaken van zaad, maar aan het aanmaken van nieuwe bloemen. In de herfst kan je een bescheiden tweede bloei krijgen.

Primula’s staan graag in voedselrijke, vochtige en goed gedraineerde grond. Ze houden niet van droogte of teveel warmte en staan graag in halfschaduw. Als de sleutelbloem het naar zijn zin heeft zaait hij zich uit. De zaadjes hebben een koele periode nodig om te ontkiemen. Je kan de Primula ook vermeerderen door de pol, die na enkele jaren is ontstaan, op te graven en te delen. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen, ook in bloei.

Sleutelbloemen zijn over het algemeen vaste planten en sommige zijn (half) groenblijvend. Het komt voor dat de sleutelbloem uitlopers maakt die er anders uitzien (een sport). Daar kunnen hele mooie nieuwe soorten uit voortkomen. Door kruisbestuiving kunnen ook leuke nieuwe soorten ontstaan.

Veel Primula’s bloeien in het voorjaar, maar er zijn ook Primula’s die in de zomer bloeien. Voorbeelden hiervan zijn: Primula bulleyana, Primula florindae en Primula pulverulenta.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: maart – mei

Bloemkleur: divers

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 20 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -25 ºC