De Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’ behoort tot de familie van de roos (Rosaceae) en wordt ook wel ganzerik genoemd. De ganzerik komt van oorsprong voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond.

De naam Potentilla is afgeleid van het Latijnse woord potens (= machtig) vanwege de sterke medicinale kracht van het vaste plantje.

De ganzerik is een redelijk compact plantje van ongeveer 20 cm hoog. Langzaam breidt de kluit van de Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’ zich in de breedte uit. Afhankelijk van de hoeveelheid vorst blijven de bladeren aan de plant zitten. Als het heel koud wordt sterven de bladeren af. In het voorjaar worden nieuwe bladeren aangemaakt. Voor het gemak zet ik bij de specificaties dat deze plant elk jaar opnieuw opkomt. De bladeren lijken op die van de aardbei.

Aan het einde van het voorjaar ontwikkelt de Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’ lange stelen waar uiteindelijk de bloemen aan komen. Die stelen worden ongeveer 40 a 50 cm lang en kruipen voornamelijk over de grond, omdat ze niet stevig genoeg zijn om recht overeind te staan. Het uiteinde van de stelen steekt een stuk omhoog en daar komen de mooie rode bloemen aan. Je kan die bloemstelen natuurlijk ondersteunen zodat ze rechtop blijven staan. Als de bloemen zijn uitgebloeid sterft de hele steel weer af. Die kan je afknippen en dan houdt je het compacte plantje weer over waar je in het voorjaar mee begon.

De ganzerik is een heel gemakkelijke vaste plant en staat graag zonnig en warm. De Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’ verdraagt zoute lucht goed en is mooi als bodembedekker.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – juli

Bloemkleur: rood

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 20 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -20 ºC