De Viburnum tinus is een geslacht uit de muskuskruidfamilie (Adoxaceae) en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika. De Viburnum tinus wordt ook wel sneeuwbal genoemd.

De sneeuwbal is vooral leuk om in de tuin te hebben omdat hij bloeit op het moment dat er bijna niets bloeit in de tuin. De Viburnum tinus bloeit lang, hij blijft het hele jaar groen en de bloemen ruiken ook nog lekker.

De struik is redelijk winterhard, maar bij ernstige vorst kan het wel gebeuren dat er takken doorvriezen. De dode takken kan je in het voorjaar wegknippen en daarna loopt hij weer mooi uit in de lente. Door de Viburnum tinus op een redelijk beschutte plek te zetten waar de wind minder vat op hem heeft, kan je al aardig wat vorstschade voorkomen.

Als je de sneeuwbal zijn gang laat gaan wordt hij ongeveer 3 meter hoog en minstens even breed, maar door middel van snoei kan je hem gemakkelijk in de gewenste vorm en grootte houden.

De Viburnum tinus heeft donkergroene, glanzende bladeren. De bloemetjes zijn helemaal wit of ook wel met een beetje roze. Dit is afhankelijk van de cultivar. Dat geldt ook voor de bloemknoppen. Die kunnen variëren van roze tot groen. Na de bloei komen er blauwzwarte besjes.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: oktober – maart

Bloemkleur: wit

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal

Hoogte: 3 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC