De Rosa ‘Sympathie’ behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Oorspronkelijk komt de roos uit het noordelijke deel van de wereld. De Rosa ‘Sympathie’ is een doorbloeiende, grootbloemige klimroos.

De klimroos kan zelf niet echt klimmen, omdat hij zich niet kan vasthechten. Een lei-roos is zodoende een betere benaming. Het is dus altijd nodig om ondersteuning te bieden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een pergola of rozenboog. Gebruik voor het vastmaken van de takken elastisch materiaal dat de stengels niet afknelt.

Je houdt deze roos gezond door hem op een zonnige plek te zetten met voldoende vocht. De grond moet wel goed gedraineerd zijn, zodat de roos niet constant in water staat. Geef voldoende mest; een keer in het voorjaar, een keer gedurende de bloeiperiode en een keer in het najaar. In zandgrond is extra bewatering en mest gewenst, want daar loopt het allemaal wat sneller weg. Houdt het gebied rond de wortels vrij van begroeiing.

De klimroos maakt lange scheuten aan vanuit de ent plek (oculatiepunt). Dit zijn de hoofdtakken. Op de zijscheuten daarvan gaat de roos bloeien. De bloemen van de Rosa ‘Sympathie’ geuren heerlijk. Als de bloemen zijn uitgebloeid knip je de tak af tot het eerste vijftallig blad. Er zullen daarna nieuwe zijscheuten worden aangemaakt, die ook weer gaan bloeien. Als je de uitgebloeide bloemen niet wegknipt, maakt deze roos bottels. Deze bottels hebben niet bepaald sierwaarde en nemen wel energie voor het aanmaken van nieuwe bloemen weg.

Grootbloemige klimrozen hoeven het eerste en tweede jaar niet te worden gesnoeid. Verwijder altijd wel dode, zwakke en zieke takken. Voor de snoei houd je de hoofdtakken intact, tenzij deze nauwelijks meer bloemen aanmaken of afsterven. Als dat het geval is snoei je de hoofdtak terug tot de grond. Zorg altijd dat goede luchtcirculatie mogelijk blijft, omdat anders schimmel kan ontstaan. Houd de plant dus luchtig. Snoeien van doorbloeiende klimrozen kan het beste in het najaar, na de bloei. De zijscheuten kunnen tot 15 a 20 centimeter van de hoofdtak worden gesnoeid. Je knipt altijd vlak boven een oog.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juni – oktober

Bloemkleur: rood

Eigenschap: bladverliezend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 3 m

Standplaats: zon

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -25 ºC