De Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ is een bladverliezende struik uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae) en wordt ook wel pruikenboom genoemd.

Oorspronkelijk komt de pruikenboom uit een groot gebied dat Zuid-Europa, het oosten van centraal Azië, de Himalaya en het noorden van China bestrijkt.

De bladeren van de Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ zijn ovaal. In de lente zijn de bladeren violetrood en verkleuren daarna steeds verder naar paarsrood, om richting de herfst weer meer rood te worden voordat ze afvallen. Deze pruikenboom is een zeer decoratieve struik vanwege zijn mooie rode, fluweelachtige bladeren waar de regendruppels mooi op blijven liggen.

De naam pruikenboom dankt hij aan de bloeiwijze. Deze heeft wat weg van een fijnharige pruik. Ze lijken op een wolk die over de struik hangt. In het voorjaar ontwikkelen de pluimen zich. Deze hebben dezelfde kleur als het blad. Eerst komen er in mei kleine, gele bloemetjes aan de pluimen. Na de bloei blijven de pluimen waar zich vruchten aan ontwikkelen zitten en groeien de bloemsteeltjes met zijtakjes door en vormen zo de haren van de pruik in de zomer. De pluimen zonder vruchten verdrogen.

De pruikenboom staat het liefst op een zonnige plek met beschutting tegen de wind. De Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ heeft graag goed gedraineerde grond en kan niet zo goed tegen zoute lucht. De struik wordt mooier op wat armere grond en kan redelijk goed wat droogte verdragen.

Door middel van snoei is de Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ mooi in model te houden. Zo kan je zorgen dat de struik niet alleen voller wordt, maar ook dat hij niet te hoog en/of te breed wordt. Houdt er wel rekening mee dat te veel snoeien, evenals het moment van snoeien, kan leiden tot minder bloemen. Door te snoeien krijg je wel grotere bladeren en die zijn ook heel mooi. Ik snoei over het algemeen na de bloei. Zo kan de struik die zomer nieuwe uitlopers vormen, die het volgende jaar bloemen zullen dragen.

Op het kaartje dat bij mijn pruikenboom zat, stond dat hij 2 meter hoog zou worden, maar dat klopt natuurlijk niet. Als je hem niet snoeit wordt hij veel groter en ook ongeveer even breed (zie specificaties). De sappen die vrij komen bij het snoeien reuken niet erg aangenaam.

 

 

Bladkleur: rood

Bloeiperiode: mei – juni

Bloemkleur: geel

Eigenschap: bladverliezend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 6 meter

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -20 ºC