Oorspronkelijk komt de Corylopsis pauciflora uit Japan en Taiwan. De Corylopsis pauciflora komt uit de familie van de Hamamelidaceae.

De Nederlandse naam Schijnhazelaar heeft hij te danken aan het feit dat het blad erg lijkt op dat van een hazelaar. De geslachtsnaam corylopsis is afgeleid uit het Grieks, korylos betekent hazelaar en opsis betekent lijkt op.

De Corylopsis pauciflora geeft aan het einde van de winter lichtgele bloemtrosjes die prachtig tot hun recht komen op de nog kale takken. In augustus/september geeft de Corylopsis pauciflora nog een tweede bescheiden bloei, maar tussen de bladeren valt dat niet op.

De schijnhazelaar is een bladverliezende struik die vrij breed uitgroeit. De bladeren zijn een beetje paarskleurig als ze uitlopen. Daarna worden ze groen en in de herfst verkleuren ze naar geel voordat ze afvallen.

Toen ik mijn schijnhazelaar kocht stond op het kaartje dat erbij zat dat hij 80 cm hoog zou worden. Ik had daarom een prima plekje in gedachten, maar intussen blijkt dat deze plant veel hoger (1,7 meter. Zie ook de specificaties) en nog breder (2,5 meter) wordt. Ik wil hem niet weg doen, dus snoei ik hem jaarlijks om hem in toom te houden. Dat werkt prima. Er wordt op veel Nederlandse sites geadviseerd om niet te snoeien, maar dat kan echt prima. De schijnhazelaar in mijn tuin is nu ongeveer 1,55 meter hoog en breed en met behulp van snoei houd ik hem zo.

De Corylopsis pauciflora houdt van wat zure, goed gedraineerde grond. HIj staat graag op een plaats met beschutting tegen te veel wind en kan goed tegen droogte.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: februari – april

Bloemkleur: geel

Eigenschap: bladverliezend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 1,7 m

Standplaats: halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -25 ºC