De Nederlandse naam voor de Hosta is hartlelie. De Hosta is een geslacht uit de aspergefamilie (Asparagaceae) en komt oorspronkelijk uit de bosgebieden in Japan, Korea en het oosten van Rusland.

Hosta’s zijn vooral populair omdat ze goed groeien in de schaduw. Het is ook bekend dat slakken graag aan de bladeren knabbelen. Als je de bladeren dus mooi wilt houden, zal je het gevecht aan moeten gaan met de slakken.

Je ziet het woord tetraploïd regelmatig als er over Hosta’s geschreven wordt. Een tetraploïde Hosta is een Hosta met 4 sets chromosomen ten opzichte van 2 sets (diploïd). Twee sets chromosomen komen het meeste voor. De tetraploïde Hosta’s kunnen spontaan ontstaan of kunstmatig tot stand worden gebracht.

Het voordeel van tetraploïde Hosta’s is dat de bladeren over het algemeen dikker zijn en daardoor steviger. Hierdoor blijven de bladeren beter overeind staan en zijn ze iets beter bestand tegen slakkenvraat. Ook kunnen de bladeren over het algemeen beter tegen zonlicht en worden ze er soms zelfs mooier door. Alleen door middel van nader onderzoek kan worden nagegaan of er echt sprake is van een tetraploïde plant of niet. De uiterlijke kenmerken zijn absoluut geen garantie.

Een ander woord dat veel wordt gebruikt bij Hosta’s is het woord sport. Een sport is een uitloper van de plant die er anders uitziet dan de originele plant.

Voor de maten van de hosta’s houd ik de volgende hoogtes aan:         

Extra-large hosta

Large hosta

Medium hosta

Kleine hosta

Mini hosta

 > 75 cm

45 – 75 cm

25 – 45 cm

15 – 25 cm

< 15 cm