Oorspronkelijk komt Uncinia rubra ‘Everflame’ uit Nieuw-Zeeland. Het is een geslacht uit de Cyperaceae familie en wordt ook wel mahoniegras genoemd.

Het mahoniegras is groenblijvend, zodat je ook in de winter wat leuks en kleurrijks hebt om naar te kijken. Ondanks de naam mahoniegras is Uncinia rubra ‘Everflame’ niet een siergras. Het komt uit een andere familie.

De Uncinia rubra ‘Everflame’ geeft de voorkeur aan vochtige, maar wel goed gedraineerde grond en een beschutte plek. Ik had de Uncinia rubra ‘Everflame’ op een zonnige maar droge plek staan en daar deed deze het zeer slecht. Nu ik het mahoniegras verplaatst heb naar een plek met wat minder zon, maar wel meer vocht, doet de plant het prima.

Het mahoniegras maakt in de zomer wel aren, maar dat zijn er niet veel en ze zijn ook niet echt van sierwaarde. De pollen breiden zich langzaam uit.

Ik dek de Uncinia rubra ‘Everflame’ niet af in de winter en het heeft een vorstperiode van -15 °C goed doorstaan. Mocht je het mahoniegras niet op een beschutte plek hebben staan, dan is het verstandig om deze vaste plant in de winter af te dekken, want hij is matig winterhard.

 

 

Bladkleur: rood/groen

Bloeiperiode: juli – augustus

Bloemkleur: bruin

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 35 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -15 ºC