De Carex comans ‘Frosted Curls’ is een geslacht uit de cypergrassenfamilie (Cyperaceae) en wordt ook zegge genoemd. Oorspronkelijk komt de Carex comans ‘Frosted Curls’ uit Nieuw-Zeeland.

De zegge maakt grasachtige pollen van hele dunne, lange, zilvergroene bladeren die aan de topjes zijn gedraaid. De bladeren hangen slordig over de grond en geven daardoor al gauw een rommelig uiterlijk. Of een speels uiterlijk. Het is maar net wat je erin ziet. Het was voor mij een reden om de Carex comans ‘Frosted Curls’ weer uit de tuin te halen.

Ondanks dat de Carex comans ‘Frosted Curls’ op een siergras lijkt is het dat niet.

De bloeiwijze is onopvallend. De groen/bruine aren blijven over het algemeen lager dan het gras zelf. De Carex comans ‘Frosted Curls’ zaait zich redelijk gemakkelijk uit. De zaailingen zijn gemakkelijk te verwijderen als ze ergens opkomen waar ze niet gewenst zijn, dus dat is geen echt probleem.

In milde winters is de zegge groenblijvend. Bij strenge vorst zullen de bladeren afsterven, maar in het voorjaar komen weer nieuwe bladeren op. In het voorjaar kan je de zegge het beste tot ongeveer 10 centimeter boven de grond afknippen om ruimte te maken voor de nieuwe bladeren.

De Carex comans ‘Frosted Curls’ vormt geleidelijk steeds breder wordende pollen. Je kan hem na verloop van tijd in het voorjaar opgraven en splitsen.

De Carex comans ‘Frosted Curls’ geeft de voorkeur aan vochtige, goed gedraineerde grond. De zegge stelt verder weinig eisen aan de samenstelling van de grond en is redelijk zout tolerant. Bij teveel droogte en teveel zon kunnen de bladeren verdorren. De Carex comans ‘Frosted Curls’ kan goed in de schaduw staan.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: mei – juni

Bloemkleur: groen

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 50 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC