De Carex buchananii ‘Red Rooster’ is een geslacht uit de cypergrassenfamilie (Cyperaceae) en wordt ook rode zegge genoemd. Oorspronkelijk komt de Carex buchananii ‘Red Rooster’ uit Nieuw-Zeeland.

De rode zegge is een sierlijk grasachtige plant met dunne, roodbruine, rechtopstaande bladeren met driehoekige stelen. De Carex buchananii ‘Red Rooster’ maakt pollen die langzaam breder uitgroeien. Door de kleur lijkt het of de bladeren zijn verdroogd terwijl ze juist gewoon groeien. Ondanks dat de Carex buchananii ‘Red Rooster’ op een siergras lijkt is het dat niet.

De bloemen hebben geen speciale sierwaarde. De Carex buchananii ‘Red Rooster’ maakt zaadjes aan en zaait zich daarmee uit. De zaailingen zijn gemakkelijk te verwijderen als ze ergens opkomen waar ze niet gewenst zijn, dus dat is geen echt probleem.

Bij erge kou zullen de bladeren afsterven in de winter, maar in het voorjaar komen weer nieuwe bladeren op. De dode bladeren kunnen het beste in het voorjaar worden weggehaald om ruimte te maken voor de nieuwe bladeren.

De rode zegge geeft de voorkeur aan een zonnig plaats met goed gedraineerde vochtige grond.

 

 

Bladkleur: rood/bruin

Bloeiperiode: juni – juli

Bloemkleur: bruin

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 50 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC