De Nederlandse naam is bonte dwergkalmoes. Oorspronkelijk komt de bonte dwergkalmoes uit de vochtige gebieden in China, Japan, Korea, India, de Filipijnen en Thailand.

De Acorus gramineus 'Ogon' werd in eerste instantie onder de arum familie geschaard waar ook de lelie in thuis hoort. Tegenwoordig is de Acorus gramineus 'Ogon' toebedeeld aan zijn eigen familie, de Acoraceae.

Gramineus betekent grasachtig en verwijst naar de grasachtige vorm van de bladeren.

De Acorus gramineus 'Ogon' is een moerasplant die graag op een zeer vochtige plek staat of zelfs in ondiep stilstaand water (ongeveer 10 cm diep). Hierdoor is hij zeer geschikt voor langs de waterrand. Ook op een wat drogere plek groeit de bonte dwergkalmoes prima. Deze vaste plant blijft dan wel kleiner en groeit langzamer. Als het te droog is zullen de bladpunten bruin worden.

De Acorus gramineus 'Ogon' is waterzuiverend en polvormend. Het heeft stevige, grasachtige, aromatische, geel/groene bladeren die een zoetige geur afgeven als je erin knijpt. Ondanks dat dwergkalmoes op gras lijkt is het geen familie van de grassen.

De bloeiwijze is onopvallend en heeft geen sierwaarde. In ons land vormt de dwergkalmoes zelden rode bessen na de bloei. Het is een sterk, goed ziekteresistent plantje dat goed tegen zoute lucht kan en geen last van insecten heeft.

Met behulp van krachtige wortelstokken breidt de bonte dwergkalmoes zich langzaam uit. Het is dus zeker geen woekerend plantje. Ik had er een redelijk slap gazonrandje omheen gezet om hem op zijn plaats te houden. Daar is hij dus gewoon overheen 'gewalst', omdat er aardig wat duwkracht in de rizomen zit. Aangezien de bonte dwergkalmoes zich maar langzaam uitbreidt is het niet nodig om er iets omheen te zetten.

De bonte dwergkalmoes kan best goed tegen vorst. Het kan zijn dat er bladeren afsterven of dat de bladpunten bruin worden door de vorst, maar in het voorjaar loopt hij gewoon weer mooi uit. Je kunt de dode of aangetaste bladeren wegknippen of trekken, zodat je volop kan genieten van de nieuwe bladeren. Als het niet al te hard vriest blijft de bonte dwergkalmoes groen in de winter.

Als de Acorus gramineus 'Ogon' in het midden kaal begint te worden kan je hem in het voorjaar opgraven en delen en de mooie delen opnieuw planten.

 

 

Bladkleur: geel/groen

Bloeiperiode: juni – juli

Bloemkleur: groen

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 40 cm

Standplaats: zon/ halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC