De Tulipa is een geslacht uit de leliefamilie (Liliaceae) en wordt tulp genoemd in het Nederlands. Oorspronkelijk komt de tulp uit een groot verspreidingsgebied van Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China.

Het woord tulipa komt van het Perzische woord “dulband” wat tulband betekent omdat sultans de tulp op hun tulband droegen.

De Tulipa is een bolgewas dat na een koude rustperiode (hebben ze nodig) vanaf februari opkomt en in het voorjaar gaat bloeien. De tulp is verkrijgbaar in vele kleuren, soorten en maten en kan gebruikt worden in een rotstuin en in de border. De bloem is geschikt als snijbloem.

Tulpen gedijen het beste in een klimaat met een lange lente met koude nachten en een droge zomer. Je kan de bollen het beste tussen oktober en december in de grond stoppen. Bij voorkeur bij een nachttemperatuur tussen de 4 en 10 ºC. De grond moet op dat moment niet bevroren of te nat zijn. De bollen moeten met de puntige kant naar boven geplant worden op een diepte van ongeveer 10 a 15 centimeter.

Laat de bladeren na de bloei nog zitten tot die afsterven. Met behulp van de bladeren verzamelt de Tulipa energie in de bol om volgend jaar ook weer te bloeien. Je kan het beste wel de uitgebloeide bloemen wegknippen. Als je dat niet doet, gaat de plant teveel energie steken in het aanmaken van zaad. Hierdoor komt er te weinig energie in de bol voor een uitbundige bloei in het volgende jaar. In de bolrokken maakt de tulp nieuwe bolletjes aan die na minstens 1 jaar pas gaan bloeien.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: april – juni

Bloemkleur: divers

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 50 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC