De Scilla mischtschenkoana is een geslacht uit de aspergefamilie (Asparagaceae) en komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en Zuid-Rusland. Eerst werd de Scilla onder de leliefamilie geschaard, maar naar aanleiding van onderzoek behoort deze nu tot de aspergefamilie.

De Nederlandse naam voor de Scilla mischtschenkoana is streephyacint of witte sterhyancint. Ook worden de namen Scilla Tubergeniana en Scilla mischtschenkoana ‘Tubergeniana’ gebruikt. Die namen heeft deze vaste plant te danken aan het feit dat het Nederlandse bollenbedrijf Van Tubergen deze plant in West-Europa heeft geïntroduceerd.

Het woord skilla komt uit het Oudgrieks en betekent zeeajuin.

De streephyacint is een bolgewas dat makkelijk vermeerdert doordat er broedbollen worden aangemaakt en door middel van zaad.

De Scilla mischtschenkoana is een gemakkelijke vaste plant en geschikt voor een rotstuin. Deze voorjaarsbloeier kan heel goed onder een bladverliezende struik of boom geplaatst worden en kan goed tegen droogte.

Ondanks de naam witte sterhyacint vind ik dat je de bloemen niet wit kunt noemen. Ik vind ze lichtblauw, maar ze verkleuren wel naar redelijk wit.

Na de bloei blijven de bladeren nog een tijd aanwezig en groen. Die moet je zeker niet weghalen want daarmee bouwt de streephyacint zijn energie op om volgend jaar weer te kunnen bloeien.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: januari – maart

Bloemkleur: blauw

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 20 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -25 ºC