De Fritillaria imperialis is een geslacht uit de leliefamilie (Liliaceae) en wordt ook keizerskroon genoemd. De keizerskroon is een winterhard bolgewas en komt oorspronkelijk uit het bergachtige gebied in zuiden van Azië (Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan).

De bollen zijn aardig groot en hebben aan de bovenkant in het midden een holte waar de stengel uit groeit. Je kunt de bollen het beste meteen na aankoop in de herfst in de grond zetten op ongeveer 20 cm diepte en ongeveer 30 cm uit elkaar. De bollen die al in de tuin staan, kan je verplaatsen op het moment dat het blad is afgestorven. In de holte van de bol waar de stengel uit groeit, mag geen water blijven staan. De bol kan dan gaan rotten. Om dit te voorkomen, kan je de bol op zijn kant in de grond plaatsen. De bollen zijn niet heel erg vorstbestendig, dus is het wijs om de grond af te dekken met bladeren of iets dergelijks.

De keizerskroon geeft de voorkeur aan een plek in de volle zon met een voedzame, goed doorlatende bodem. Het kan enkele jaren duren voordat de bol voor het eerst gaat bloeien. De bollen die afkomstige zijn uit zaad doen er vaak nog wat langer over.

De Fritillaria imperialis ‘Rubra’ was voor mij een klein beetje een teleurstelling. De bloemen waren eerder oranje dan rood te noemen. Ook het aantal bloemen viel nogal tegen. Zie ook de foto’s. Het blijven niettemin mooie bloemen en nectar uit de honigklieren trekt bijen aan. De Fritillaria imperialis is verkrijgbaar met oranje, rode of gele bloemen.

Na de bloei wordt zaad ontwikkeld. Om te zorgen dat de bol voldoende reservevoedsel opbouwt voor het volgende jaar, kan je de uitgebloeide bloemstelen het beste afknippen, zodat er geen zaad wordt aangemaakt. Het blad kan je het beste laten zitten totdat het is afgestorven, zodat die voor de voedselopbouw kunnen zorgen.

Zowel de bollen als de planten verspreiden een onaangename geur. Zet de Fritillaria imperialis dus niet te dicht bij je terras.

Het leliehaantje is helaas nogal dol op de keizerskroon. Ik heb er al velen van de planten moeten halen en als je even niet oplet heb je toch larven die een nogal verwoestende werking hebben. Ook slakken eten graag wat van de Fritillaria imperialis, Je bent er dus wel redelijk zoet mee als je van de bloemen wilt kunnen genieten.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: april – mei

Bloemkleur: divers

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 1 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -15 ºC