De Dahlia is een geslacht uit de aster- of composietenfamilie (Asteraceae or Compositae) en komt oorspronkelijk uit Mexico. Daar werden de dahlia’s gekweekt voor de eetbare, langwerpige, knolachtige wortels. Die knolachtige wortels werden gekookt en als groente gegeten. De smaakt lijkt op die van de artisjok. Ook werden de holle stelen van de Dahlia imperialis gebruikt om water doorheen te geleiden.

De bladeren zijn zeer verschillend van soort tot soort. De gekweekte dahlia’s zijn vrijwel allemaal hybriden.

Voornaamste cultivargroepen zijn:

  • enkelvoudig (mignon) (rijk aan nectar)
  • anemoonbloemig
  • halskraagdahlia
  • waterleliedahlia
  • decoratief
  • pompondahlia
  • cactusdahlia
  • semi-cactusdahlia
  • en diverse kleinere groepen

De Dahlia ‘Kelvin Floodlight’ komt uit de cultivar groep decoratief en wordt ook dinnerplate dahlia genoemd.

Dahlia’s kunnen niet goed tegen vorst, maar met de milde winters van tegenwoordig kun je de gok wagen en ze in de grond laten zitten. In de winter wordt het tegenwoordig niet kouder dan ongeveer -10 ºC en maar voor een korte periode. Deze Dahlia ‘Kelvin Floodlight’ heeft de vorstperiode van -10 ºC niet overleeft in de grond.

Je kunt de knollen ook opgraven vlak voordat de vorst inzet. Knip de stengels tot ongeveer 15 cm boven de knol af en bewaar ze op een donkere, droge plek. Rol ze bijvoorbeeld in papier, maar zeker niet in plastic, want dan gaat de knol rotten. Rond februari/ maart kunnen de knollen in huis worden voorgetrokken. Je plant ze dan al in een pot en zet die binnen neer in de warmte (minimaal 17 ºC) en het licht en houd de grond vochtig. Als je zeker weet dat er geen vorst meer komt, kan je de dahlia’s buiten planten.

Plant de knollen ongeveer 15 cm diep en ongeveer 50 cm uit elkaar. Hoe groter de dahlia’s worden, hoe verder je de knollen uit elkaar moet zetten. De hoge soorten (hoger dan 60 cm) hebben steun nodig om niet om te vallen of waaien. Dat geldt niet de Dahlia ‘Kelvin Floodlight’. Deze dahlia heeft bloemgrootte XXL, wat betekent dat de bloemen wel 30 cm groot kunnen worden. Deze dahlia wordt ongeveer een meter hoog, maar blijft toch goed rechtop staan in de regen. Bescherming tegen harde wind is altijd aanbevolen.

De jonge uitlopers in de lente zijn een feestmaal voor slakken. Wees dus zeer alert zolang de dahlia nog klein is. Oorwurmen kunnen de bloemen misvormen.

Als de plant een derde set met volwaardige bladeren heeft ontwikkeld, kan je de top eruit knippen. Hiermee stimuleer je een bossigere groei met meer bloemen. Verwijder uitgebloeide bloemen om te zorgen dat er bloemen gevormd blijven worden.

Dahlia’s zijn zeer geschikt als snijbloem en door bloemen af te knippen voor in een boeket stimuleer je de aanmaak van nieuwe bloemknoppen. Ze geven de voorkeur aan een zonnige plek met een voedselrijke, goed gedraineerde bodem en bescherming tegen harde wind.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juli – oktober

Bloemkleur: geel

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 1 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -5 ºC