De Crocus is voornamelijk afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. Het is een geslacht uit de lissenfamilie (Iridaceae). Het woord crocus komt van het Oudgriekse woord krokos dat zowel Crocus plant als saffraan kan betekenen. Saffraan komt van de stampers van de saffraan krokus (Crocus sativus).

De krokus is geen bol maar een knolvormende vaste plant die zich vermeerdert door nieuwe knolletjes aan te maken en door middel van zaad.

Er zijn vele soorten en kleuren beschikbaar en ook voorjaars- en herfstbloeiers. De in het voorjaar bloeiende krokussen komen in januari al boven de grond met hun blaadjes en beginnen in februari al te bloeien. Voor mij is dat altijd een teken dat het voorjaar eraan komt en daar word ik heel vrolijk van.

Na de bloei blijven de bladeren nog een tijd aanwezig en groen. Die moet je zeker niet weghalen want daarmee bouwt de krokus zijn energie op om volgend jaar weer te kunnen bloeien.

De in het voorjaar bloeiende Crocus is zeer geschikt om in het gazon te planten. Dan heb je een prachtig bloeiend gazon en tegen de tijd dat het gras gemaaid moet worden zijn de bladeren aan het vergelen. Je kan het gazon gewoon behandelen als elk ander gazon. Ook onder bladverliezend heesters en bomen komen de krokussen heel mooi tot hun recht. Je kan de krokussen ook bij planten zetten die pas later in het voorjaar opkomen, zoals bijvoorbeeld de Asclepias tuberosa.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: februari – maart

Bloemkleur: divers

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 10 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -25 ºC