De Crocosmia is een knolgewas uit de lissenfamilie (Iridaceae) en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De Crocosmia is ook bekend onder de oude naam Montbretia.

De naam Crocosmia stamt uit het Grieks. ‘Krokos’ betekent saffraan en ‘osme’ betekent geur. De gedroogde bloemen van de Crocosmia ruiken naar saffraan als die in warm water worden gedaan. De Crocosmia komt ook uit dezelfde familie als de saffraan krokus. Het gele sap van de bloemen van de Crocosmia wordt wel gewonnen als vervanger van saffraan.

Crocosmia maakt stevige stelen met langgerekte bladeren waar de bloemstelen bovenuit komen. De bloemstelen zijn deels vergroeid met de bladeren en zijn een beetje geboden aan het einde. De plant blijft vaak niet rechtop staan, dus enige steun zal handig zijn. Je kunt de uitgebloeide bloemen wegknippen tot waar die uit het blad komt. Daarmee stimuleer je de aanmaak van nieuwe bloemen. De bloemen zijn zeer geschikt als snijbloem en trekken bijen en vlinders aan.

De Crocosmia geeft de voorkeur aan zanderige, vochtige en goed gedraineerde grond. In de winter staat de Crocosmia liever niet in te natte grond. De Crocosmia kan goed tegen zoute lucht, zomerhitte, vochtige lucht en droogte. Als de grond te voedselrijk is, worden er meer bladeren aangemaakt en minder bloemen.

Laat het blad na de bloei staan zodat die de knol van energie kunnen voorzien voor het volgende jaar. Je kan de bladeren afknippen als deze zijn afgestorven. Het aantal knollen zal steeds verder toenemen via rizomen. Je kan de knollen in het voorjaar opgraven, het overschot composteren en de gewenste hoeveelheid opnieuw in de grond stoppen. De aangeraden plantdiepte in ongeveer 8 cm.

Als je de knollen wilt opgraven om te laten overwinteren, moet je erop letten dat de knollen niet teveel uitdrogen. De beste tijd om het knolletje te planten is na de vorst in de lente. Doe dat in een koele omgeving waar ze eerst voldoende vocht op kunnen nemen om daarna te gaan uitlopen.

De Crocosmia x crocosmiiflora ‘Emily McKenzie’ heeft vergeleken met de gemiddelde Crocosmia vrij grote bloemen. De oranje bloemen hebben een kenmerkende rode rand in het hart.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: augustus – september

Bloemkleur: oranje

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 60 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -10 ºC