De Arum italicum is een geslacht uit de aronskelkfamilie (Araceae) en wordt ook wel Italiaanse aronskelk genoemd. Van oorsprong komt de Italiaanse aronskelk uit bosgebieden in Midden- en Zuid-Europa en Noord-Afrika

De bladeren van de Arum italicum komen eind augustus op en blijven de hele winter groen. Bij hele koude winters kunnen de bladeren afsterven en in het voorjaar opnieuw opkomen. Dit in tegenstelling tot de gevlekte aronskelk (Arum maculatum) waarvan de bladeren altijd pas in het voorjaar verschijnen.

De bladeren van de Arum Italicum kunnen wit of geelwit geaderd of licht gevlekt zijn, maar kunnen ook geheel groen zijn. Als je de tekening van het blad belangrijk vindt, kan je deze plant het beste met blad eraan kopen. Zo weet je zeker dat je koopt wat je hebben wilt.

In het voorjaar komen de bloemen. De bloemen zijn niet echt van sierwaarde, maar wel heel kenmerkend. Het schutblad (spatha) van de bloeikolf is lichtgroen en het knotsvormige binnenste deel van de bloeikolf is lichtgeel. Wat het fraaie aan deze Italiaanse aronskelk is, komt na de bloei. De bladeren en het schutblad sterven dan af en op de bloeikolf ontstaan bessen. Eerst zijn die groen, maar na verloop van tijd verkleuren ze naar oranje. Deze bessen zijn giftig.

De Arum italicum is een knolgewas en breidt zich uit door via rizomen nieuwe knollen aan te maken. Ook breidt de Italiaanse aronskelk zich uit door middel van zaden die in de oranje bessen zitten.

In de schaduw krijgt de Italiaanse aronskelk grotere bladeren en in de zon krijgt hij meer bloemen. Zo kan je kiezen wat je het belangrijkste vindt en de juiste plek in de tuin uitkiezen.

De Arum italicum tolereert zout en natte grond, maar kan ook goed tegen droogte.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: april – mei

Bloemkleur: groen/geel

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 30 cm

Standplaats: halfschaduw/schaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC