Oorspronkelijk komt de Phlox uit het oosten en midden van Noord-Amerika en de Phlox subulata wordt ook wel kruipflox of kruipvlambloem genoemd. Het Griekse woord phlox betekent vlam. Dat heeft deze plant waarschijnlijk te danken aan de vlammend kleur bloemen van de wilde soort. De flox is een geslacht uit de vlambloemfamilie (Polemoniaceae). Subulata is Latijn en betekent priemvormig en verwijst naar de priem- of naaldvormige bladeren.

Ondanks zijn naam vind ik de kleur van de bloemen van de Phlox subulata ‘Emerald Cushion Blue’ niets van blauw weghebben. Ik vind ze eerder lila. In ieder geval wel een prachtig gezicht. In het voorjaar zie je een kussen van heerlijk ruikende bloemetjes dat vrij lang stand houdt. Het is een groenblijvende bodembedekker en ook heel geschikt voor in een rotstuin.

Langzaam maar zeker wordt de pol steeds groter. Hij is heel makkelijk in toom te houden. Je kan stukken wegtrekken of knippen waar hij niet gewenst is. Deze kruipvlambloem kan goed tegen zout en droogte.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: april – juni

Bloemkleur: lila

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 10 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -35 ºC