De Papaver somniferum behoort tot de papaverfamilie (Papaveraceae) en wordt ook slaapbol of bolpapaver genoemd. De slaapbol komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa, Azië en het Midden Oosten.

De dubbele bloemen lijken op die van pioenrozen. Er zijn vele soorten en kleuren te verkrijgen. Ze bloeien helaas redelijk kort, maar er zitten verschillende bloemen aan de plant, die na elkaar bloeien. Zo kan je toch nog redelijk lang van de bloemen genieten. De bloemen geuren niet en bevatten geen nectar, maar de bijen en hommels komen graag op de bloemen af om stuifmeel te verzamelen.

Na de bloei blijft de zaadbol over. Die is heel karakteristiek voor de Papaver. De zaadbol wordt ook wel de maanbol genoemd. Deze maanbollen worden veel in boeketten gebruikt. Het zaad wordt ook wel maanzaad genoemd en veel gebruikt in brood, taarten en gebak. Als het zaad rijp is, gaan de ‘poortjes’ aan de onderkant van het ‘hoedje’ van de bol open. Ik knip die bollen dan af en gooi ze leeg op de plaats waar ik ze het volgende jaar wil hebben. Je kan ze gewoon uitstrooien en zo laten liggen. Je hoeft ze niet af te dekken. De rest van de plant trek ik uit de grond en gooi ik weg, want die verdort en wordt lelijk na de bloei.

Het volgende voorjaar komen de nieuwe Papaver somniferums massaal op om weer prachtig te bloeien in juni en juli. Je kan het zaad ook bewaren en in het voorjaar pas uitzaaien. Ze ontkiemen beter op koele grond, dus wacht niet te lang met uitzaaien in de lente. Deze planten zullen later opkomen en gaan bloeien, dan als je direct in het najaar uitzaait.

Het is verstandig om het aantal nieuwe plantjes een beetje uit te dunnen, want anders verdringen ze elkaar. Planten die te dicht bij elkaar groeien zijn klein, zwak en zullen veel kleinere en minder bloemen produceren. Ze hebben hele gevoelige wortelstelsels, waardoor je ze niet gemakkelijk kunt verplanten.

De bolpapaver heeft grijsgroene bladeren en staat graag op een zonnige, goed gedraineerde plek. De slaapbol kan goed tegen droogte mede dankzij de vlezige penwortel. De stelen zijn stevig en hoeven vrijwel nooit ondersteund te worden.

De Papaver somniferum wordt gebruikt voor het winnen van opium voor de farmaceutische industrie. De opium wordt uit het gedroogde melksap gewonnen. Dit zijn speciale papaversoorten die voor dit doel worden gekweekt en op speciaal geschikte en bewaakte locaties groeien. Somniferum komt uit het Latijn en betekent ‘slaapverwekkend’ vanwege de slaapverwekkende werking van het melksap. De hoeveelheid werkzame stoffen in de soorten die voor de sier worden gekweekt is heel laag.

 

 

Bladkleur: grijs

Bloeiperiode: juni – juli

Bloemkleur: divers

Eigenschap: eenjarig

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 1 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -20 ºC