Mijn uitdaging


LouiseIk heb mezelf voor de uitdaging gesteld om in de achtertuin alleen planten neer te zetten die rood, oranje, geel of wit bloeien. Daarbij wil ik afwisseling in de vorm en kleur van de bladeren en ik wil elk seizoen wel wat bloeiend hebben. Als de bloemen dan ook nog lekker ruiken ben ik helemaal gelukkig. Ik ben dol op warmte en probeer in de achtertuin een beetje een mediterraanse sfeer te creëren om me in een warmere omgeving te wanen.

In de voortuin heb ik gekozen voor de kleuren blauw, paars, roze en wit. Dat zijn kleuren die veel vaker voorkomen en daar heb ik dus een ruime keus aan planten. De enige uitdaging daar is dat er vrij weinig zon komt. Ik moet me dus beperken tot planten voor halfschaduw en schaduw. Ook in de voortuin wil ik het hele jaar wat hebben bloeien en liefst met veel geur.

Door zo specifiek met kleur bezig te zijn liep ik tegen het probleem aan dat de kleur van de bloem op een foto vaak heel anders is dan in de werkelijkheid. Ook zie je vaak een foto met een enorme bloemenzee of een close up van een bloem. Ik wil altijd graag weten hoe de plant er in zijn geheel uitziet en eigenlijk ook hoe de plant eruit ziet als hij niet bloeit. De meeste planten bloeien tenslotte niet zo heel lang. Een plant moet ook een bepaalde sierwaarde hebben als hij niet bloeit. Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.

Als je planten in een winkel of tuincentrum koopt kunnen labels met plantinformatie die in de pot geprikt is of opgeplakt, verwisseld zijn door welke reden dan ook. Het resultaat is dat je er later achter komt dat de bloemen van de plant in jouw tuin niet lijken op de bloemen op het label. Het is mij in ieder geval gebleken dat je planten eigenlijk alleen bloeiend moet kopen, zodat je zeker weet welke kleur de bloem heeft. De foto die bij de plantinformatie zit klopt niet altijd helemaal of helemaal niet. Vooral de kleur rood wordt op de foto vaak heel anders weergegeven dan in werkelijkheid. Als er geen foto aanwezig is, dan is het woord “rood” geen goede leidraad.

Als je planten online via een webshop koopt kan je alleen maar uitgaan van de informatie (foto’s en beschrijving) die daarbij staat. Dat maakt het online aanschaffen van planten een uitdaging. De kleur rood die ik zoek mag niet naar het blauw of roze neigen.

Achtertuin overzichtOp zoek naar nieuwe planten

Als ik naar nieuwe planten zoek voor in de tuin, maak ik veel gebruik van het internet, maar ik ga ook regelmatig naar een winkel of tuincentrum. Meestal staat in de beschrijving wel of een plant zonnig of in de schaduw kan staan, maar niet of hij woekert door zich door middel van zaad te verspreiden of door middel van wortelstokken. Zoals ik hiervoor al schreef wil ik ook een goed beeld hebben van de plant in zijn geheel.

Reden

Daarmee kom ik op de reden voor het maken van deze website. Ik beschrijf de planten heel uitgebreid met foto’s van verschillende stadia in het seizoen. Daarmee hoop ik de mensen te helpen die tegen dezelfde tekortkomingen in de informatievoorziening aanlopen als ik. Dat betekent dat het even kan duren voordat ik een plant helemaal in kaart heb gebracht. De beschrijvingen van de planten maak ik op basis van mijn eigen ervaring. In eerste instantie is het aantal planten op deze website dus nog redelijk beperkt. Ook het aantal foto’s per plant zal na verloop van tijd toenemen, want alle foto’s zijn van mijn eigen planten.

Het is niet de bedoeling om planten of iets dergelijks te koop aan te bieden.

Mijn tuin

Ik woon in de provincie Utrecht in een bosachtige omgeving met zanderige, goed doorlatende grond. De temperatuur in ons klimaat varieert tussen gemiddeld 35 ºC in de zomer en -20 ºC in de winter en er valt regelmatig regen.

De voor- en achtertuin zijn allebei redelijk klein en liggen allebei heel beschut. Ik heb weinig last van wind. De achtertuin is 4,5 meter breed en 18 meter diep. De voortuin wordt voor een groot deel in beslag genomen door een parkeerplaats van de auto waardoor ik een strookje overhoud van 12 meter lang en gemiddeld 1 meter breed.

Verzoekjes

Mocht jij een plant op het oog hebben waar je graag meer over wilt weten en staat hij nog niet op mijn website, stuur me dan even een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als je laat weten om welke plant het gaat, bij voorkeur de Latijnse naam, dan kan ik kijken of ik je kan helpen. Misschien heb ik de plant al in kaart gebracht en moet ik alleen nog goede foto’s nemen. Anders kan ik de plant misschien alsnog voor je in kaart brengen.