De Euphorbia x martinii ‘Ascot Rainbow’ komt uit de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). Euphorbia is een heel groot plantengeslacht dat over de hele wereld voorkomt en wordt ook wolfsmelk genoemd. Er zijn eenjarige, tweejarige en vaste planten. Er zijn langlevende en kortlevende soorten. Sommige soorten lijken op cactussen en er zijn ook bomen bij de Euphorbias. Sommige soorten zijn groenblijvend en andere komen elk jaar opnieuw op. Voor ieder wat wils dus.

De naam wolfsmelk verwijst naar het witte, latexachtige sap dat kenmerkend is voor dit geslacht. Over het algemeen is het sap giftig en kan permanente oogbeschadiging en huidirritatie veroorzaken.

Naast het melksap is ook de bloeiwijze kenmerkend voor de Euphorbia. De Euphorbia-soorten hebben unieke en kenmerkende schijnbloemen (= cyathium). De schijnbloemen bestaan uit één vrouwelijke bloem (bestaande uit alleen een stamper) en verscheidene mannelijke bloemen (bestaande uit alleen een meeldraad) met daaromheen een omwindsel (schutbladen of involucrum). Daaronder zitten speciale, vaak fel gekleurde, blaadjes die op bloemblaadjes lijken. Meestal zijn de schijnbloemen in forse, scherm- of pluimvormige bloeiwijzen verenigd.

De Euphorbia x martinii ‘Ascot Rainbow’ is een zeer aantrekkelijke Euphorbia. Niet alleen vanwege het mooie blad. Deze groenblijvende vaste plant vormt namelijk een dichte bol met groene bladeren met een smal geel randje. Als het koeler wordt, krijgt het blad warme rode, oranje en roze tinten en ook de stelen worden rood. Behalve de bladeren zijn ook de schijnbloemen erg fraai. Ze zijn groen met geel van kleur met een klein beetje rood en steken in vele, grote pluimen gedurende lange tijd boven de bladeren uit.

De bladeren bereiken een hoogte van 40 cm. In bloei wordt de amandelwolfsmelk 80 cm hoog. Na de bloei kan je de stelen het beste tot de grond afknippen. Er vormen zich nieuwe bladstelen vanaf de grond.

De Euphorbia x martinii ‘Ascot Rainbow’ is wat gevoeliger voor vorst dan de soorten die ’s winters tot de grond tot afsterven. Deze amandelwolfsmelk kan heel goed tegen droogte, hitte en zoute lucht. Als de grond maar goed gedraineerd is doet hij het prima in de zon en halfschaduw.

 

 

Bladkleur: groen/geel

Bloeiperiode: april – juli

Bloemkleur: groen/geel

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 40 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -20 ºC