De Eupatorium cannabinum is een geslacht uit de composieten- of asterfamilie (Compositae of Asteraceae) en wordt ook koninginnekruid of leverkruid genoemd. Het leverkruid komt oorspronkelijk uit Europa. Het is voornamelijk te vinden aan waterkanten en op andere moerassige, natte en vochtige plaatsen.

Cannabium verwijst naar het feit dat de bladeren op die van een cannabisplant lijken.

Deze vaste plant is spontaan opgekomen in mijn tuin en heeft een zeer droge, halfschaduw plek uitgekozen aan de voet van een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) en doet het daar prima.

De lichtroze bloemen produceren veel nectar en trekken daardoor veel bijen, vlinders en andere insecten aan. Je kunt de bloemen ook goed gebruiken als snijbloem. Na de bloei wordt zaadjes gevormd, hangend aan een soort parachuutje (pappus), net als bij paardenbloemen, en die worden door de wind verspreid.

De Eupatorium cannabinum breidt zich langzaam in de breedte uit met behulp van korte rizomen. De stelen zijn stevig en blijven goed overeind staan. Je kunt de oude, afgestorven stelen het beste wegknippen in het vroege voorjaar om ruimte te maken voor de nieuwe uitlopers.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juli – september

Bloemkleur: roze

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal/vochtig

Hoogte: 1,50 m

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -25 ºC