De Erysimum is een geslacht uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae of Cruciferae) en komt oorspronkelijk uit Europa. De Erysimum is ook bekend onder het synoniem Cheiranthus en wordt ook muurbloem of steenraket genoemd. Die laatste naam heeft dit plantje te danken aan het feit dat hij in spleten in muren kan groeien. De muurbloem komt in veel verschillende kleuren voor.

Erysimum kan eenjarig, tweejarig of een vaste plant zijn. De vaste planten leven ook maar kort en hebben tegen die tijd ook weinig sierwaarde meer.

De muurbloem als vaste plant is redelijk winterhard, maar vooral vochtige winters kunnen fataal worden. Door de vaste plant in de zomer terug te snoeien kan je voorkomen dat hij te houterig en stakerig wordt. Aangezien de vaste planten maar kort leven (ongeveer 3 jaar), is het handig om enkele afgeknipte takjes te stekken. De bloemen van verschillende soorten zijn steriel en ontwikkelen dus geen zaad. Knip een jonge uitloper van ongeveer 7 centimeter af. Knip bloemen en bloemknoppen af en laat alleen drie blaadjes aan de steel zitten. Dip het steeltje in stekpoeder en zet hem in een potje. Erysimum linifolium ‘Bowles’s Mauve’ is een voorbeeld van een kortlevende, vaste plant. Deze bloeit lang (april - oktober) met paarse bloemen, maar geurt niet.

De meeste muurbloemsoorten worden als een- of tweejarig verkocht. Die hebben ook de best geurende bloemen, maar bloeien minder lang dan de vaste planten. De Erysimum cheiri is een voorbeeld van zo’n tweejarige plant. Die hebben goed geurende bloemen in vele kleuren.

Je kunt tweejarige Erysimum in de zomer zaaien. Dat kan direct op de plaats waar je ze wilt hebben, of in potjes. De potplantjes kan je dan in het najaar op de plaats planten waar je ze wilt hebben. Ze zullen in april – mei van het volgende jaar gaan bloeien. Tweejarige variëteiten zaaien zichzelf uit.

Als je de Erysimum cheiri eind maart achter glas zaait (bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 ºC), groeit hij als eenjarige plant en gaat in juli - augustus bloeien. Eind april (na de vorstperiode) kunnen de zaailingen in de volle grond geplant worden.

Je kunt het jezelf natuurlijk ook gemakkelijk maken en een bloeiende plant kopen in het voorjaar en die op de gewenste plek zetten. Dan weet je ook zeker dat je de juiste kleur hebt.

Muurbloemen staan bij voorkeur op een warme, zonnige plek met voedselrijke, kalkrijke en goed doorlatende grond, maar zijn niet heel kieskeurig wat de grond betreft. Muurbloemen worden veel gebruikt in rotstuinen en kunnen goed tegen droogte en zoute lucht.

De bloemen zijn een goede bron van nectar voor vele insecten en zijn goede snijbloemen.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: april – mei

Bloemkleur: divers

Eigenschap: tweejarig

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 40 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -10 ºC