De Echinacea is een geslacht uit de asterfamilie (Asteraceae) en wordt ook zonnehoed genoemd. De zonnehoed komt oorspronkelijk uit het oosten en midden van Noord-Amerika. Ze groeien daar op prairies, open bosgrond en savannen en vaak op droge, rotsachtige of zanderige grond.

De bloeiwijze lijkt op 1 enkele bloem, maar bestaat in werkelijkheid uit een verzameling van hele kleine bloempjes. Het hart van de bloeiwijze bestaat uit buisbloempjes en de krans daaromheen bestaat uit lintbloemen.

De naam Echinacea komt uit het Grieks. Het woord echinos betekent egel en verwijst naar de stekelige puntjes die uit de buisbloempjes komen in het hart van de bloeiwijze.

De bloemen trekken vooral bijen aan en in mindere mate vlinders. De Echinacea is niet zelfbestuivend en heeft dus insecten nodig om de pollen naar andere planten te verspreiden en zodoende zaad te kunnen maken.

Het is niet nodig om uitgebloeide bloemen weg te knippen, maar het wegknippen kan wel zorgen voor een bescheiden tweede bloei. Als je de bloemen laat zitten wordt er zaad gevormd en dat zorgt niet alleen voor uitzaaien, maar ook voor voedsel voor diverse vogels.

De zonnehoed geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats met goed gedraineerde, neutrale, niet te voedselrijke grond. Teveel vocht in de winter kan fataal zijn. De Echinacea kan goed tegen droogte, zout en warmte.

De nieuwe hybriden zijn het resultaat van kruisingen met 3 soorten: Echinacea purpurea (rode zonnehoed), Echinacea paradoxa (gele zonnehoed) en Echinacea angustifolia (smalbladige zonnehoed).

De meeste zonnehoedsoorten hebben penwortels die zorgen dat ze goed tegen droogte kunnen. De Echinacea purpurea heeft geen penwortel, maar een vezeliger wortelsysteem en is wat beter geschikt voor de gemiddelde tuingrond. De Echinacea purpurea kan wat meer vocht en schaduw verdragen, dan de andere zonnehoedsoorten.

De Echinacea purpurea ‘PowWow Wild Berry’ groeit stevig en compact met vele vertakkingen en bloemen. Sommige zonnehoedhybriden gaan maar kort mee, maar de Echinacea purpurea ‘PowWow Wild Berry’ komt telkens weer sterk terug. Ook zonder het verwijderen van uitgebloeide bloemen, zal deze zonnehoed goed blijven doorbloeien.

De Echinacea purpurea ‘PowWow Wild Berry’ op deze foto’s staat in half schaduw. Dat is verre van optimaal en toch bloeit en groeit hij nog goed.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: juli – september

Bloemkleur: roze

Eigenschap: jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal/droog

Hoogte: 50 cm

Standplaats: zon/half schaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -30 ºC