De Dianthus is een geslacht uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae) en wordt ook anjer genoemd. De Dianthus komt oorspronkelijk uit Europa en Azië. Veel anjers zijn vaste planten, maar er zijn ook een- en tweejarigen.

De botanische naam Dianthus is een samenstelling van de Griekse woorden ‘dios’ (god) en ‘anthos’ (bloem).

Alle Dianthussen staan graag op een zonnige plek met voedselrijke, goed doorlatende, neutrale tot licht alkalische grond (pH tussen 7 en 9). Ze houden niet van natte voeten of vochtige lucht. Als een anjer eenmaal goed is geworteld, kan hij aardig wat droogte verdragen. Ze houden niet van natte grond in de winter en zijn redelijk zout tolerant.

De Dianthus is groenblijvend, polvormend en zeer geschikt als bodembedekker.

Anjers zijn zeer geliefd vanwege hun heerlijk geurende bloemen en hun vele kleuren. Je kunt uitgebloeide bloemen het beste verwijderen, zodat er geen energie wordt gebruikt voor het aanmaken van zaad, maar voor nieuwe bloemen. De bloemen trekken bijen en vlinders aan. Meestal laten slakken de Dianthus met rust.

Ze vermenigvuldigen zich meestal door middel van zaad. Je kunt binnenshuis voorzaaien of je kunt het zaad na de vorst, aan het eind van het voorjaar, of in de zomer direct op de volle grond strooien waar je ze wilt laten groeien. Je kunt het zaad het beste niet of nauwelijks bedekken, want het heeft licht nodig om te ontkiemen. De zaden ontkiemen bij een temperatuur tussen de 15 en 20 ºC bij gelijkmatige vochtigheid. Het eerste jaar zullen de nieuwe plantjes nog niet gaan bloeien.

Je kunt de Dianthus ook vermeerderen door te stekken. Gebruik hiervoor een gezonde uitloper met 4 of 5 paar bladeren. Verwijder het onderste paar bladeren, doop het steeltje in stekpoeder en zet die in de grond.

De Dianthus heeft graag wat bescherming tegen de middagzon in klimaten met hete zomers.

De Dianthus plumarius komt oorspronkelijk uit Europa en Siberië en wordt ook grasanjer genoemd. De grasanjer is een vaste plant en bloeit van mei tot augustus. De Dianthus plumarius wordt ongeveer 30 cm hoog verdraagt tot -35 ºC vorst.

De bloemstelen van de Dianthus plumarius ‘Desmond’ worden ongeveer 30 cm lang. Doordat de bloemen vrij groot en zwaar zijn vallen de stelen vaak over de grond.

Enkele andere bekende anjer-soorten zijn:

Dianthus alpinus (Alpenanjer): De Dianthus alpinus komt oorspronkelijk uit de bergen in Midden-Europa en wordt ook alpenanjer genoemd. Het is een vaste plant. De bladeren worden ongeveer 5 cm hoog en de bloemen 10 cm. De alpenanjer bloeit in juni/juli met geurende, roze bloempjes die bijen en vlinder aantrekken. De Dianthus alpinus verdraagt een temperatuur tot -30 ºC. Dit plantje is zeer geschikt voor een rotstuin. De bodem moet stenig en koel zijn. De Dianthus alpinus kan goed tegen zoute lucht. Helaas is de Dianthus alpinus kortlevend, maar kan gemakkelijk uit zaad worden opgekweekt. Slakken willen wel eens van dit plantje eten.

Dianthus barbatus (Duizendschoon): De Dianthus barbatus komt oorspronkelijk uit de bergen van Zuid-Europa en wordt ook duizendschoon genoemd. Het is meestal een tweejarig plant, maar leeft soms enkele jaren. De duizendschoon heeft een recht opgaande groei tot ongeveer 40 cm hoog en bloeit van mei tot september. Als je de uitgebloeide bloemen niet afknipt, zaait de Dianthus barbatus zichzelf uit. In het eerste jaar bloeit de duizendschoon niet. De duizendschoon verdraagt een temperatuur tot -30 ºC.

Dianthus caryophyllus (Tuinajner): De Dianthus caryophyllus komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en wordt ook tuinanjer of potanjer genoemd. Er zijn vele variëteiten en cultivars in vele kleuren en maten. Er zijn eenjarige, tweejarige en vaste planten. Ze kunnen 20 cm hoog worden, maar er zijn ook soorten die wel 1 meter hoog kunnen worden. Ze bloeien tussen mei en oktober. De tuinanjer wordt veel in boeketten gebruikt. Zet de snijbloemen niet in de zon en niet in de buurt van een fruitschaal, omdat ze gevoelig zijn voor ethyleengas. De Dianthus caryophyllus als vaste plant zou -30 ºC kunnen verdragen.

Dianthus chinensis (Chinese anjer): De Dianthus chinensis komt oorspronkelijk uit Noord-China, Korea, Mongolië en Zuidoost- Rusland en wordt ook Chinese anjer genoemd. Dit is een eenjarig of tweejarig plantje en wordt tussen de 30 en 50 cm hoog. Deze Dianthus soort houdt niet van warmte of vochtige lucht. Hij groeit het beste in koele zomers. De Dianthus chinensis bloeit van juni tot september en verdraagt een temperatuur tot -5 ºC.

Dianthus deltoides (Steenanjer): De Dianthus deltoides komt oorspronkelijk uit de gematigde gebieden in Europa en West-Azië en wordt ook steenanjer genoemd. De steenanjer bloeit tussen juni en oktober. De bloemen zijn naar verhouding groot die over het algemeen zoet geuren (er zijn soorten die niet geuren). De steenanjer is een aanwinst voor je rotstuin. De Dianthus deltoides is een kortlevende, vaste plant die zich gemakkelijk uitzaait. In tegenstelling tot de andere Dianthus soorten, staat de steenanjer graag op wat zuurdere en stikstofarme grond. Ze geven de voorkeur aan matig voedselarme zandgrond. Ze worden gemiddeld 25 cm hoog en verdragen tot -35 ºC vorst.

Dianthus gratianopolitanus (Rotsanjer): De Dianthus gratianopolitanus komt oorspronkelijk uit Centraal- en West-Europa en wordt ook rotsanjer genoemd. De rotsanjer is een vaste plant en bloeit van juni tot juli met heerlijk geurende bloemen. Deze anjer is perfect voor bloemen borders en rotstuinen. Ze worden gemiddeld 25 cm hoog en verdragen tot -35 ºC vorst. De rotsanjer kan beter tegen hitte en vochtige lucht dan de andere Dianthus soorten.

 

 

Bladkleur: grijs

Bloeiperiode: mei – september

Bloemkleur: rood

Eigenschap: groenblijvend

Geurende bloem: ja

Grondsoort: normaal

Hoogte: 20 cm

Standplaats: zon/half schaduw

Trekt bijen aan: ja

Winterhardheid: -30 ºC