De Chrysanthemum 'Herbstbrokat' komt uit de composieten- of asterfamilie (Compositae of Asteraceae) en wordt ook chrysant en soms winteraster genoemd. De chrysant komt oorspronkelijk uit Azië en het noordoosten van Europa. Er bestaan zeer veel soorten en de meerderheid daarvan komen uit China. Chrysanten zijn verkrijgbaar in vele kleuren, vormen en maten.

Het woord chrysanthemum stamt uit het Oudgrieks waarbij ‘chrysos’ goud betekent en ‘anthemom’ bloem.

De Chrysanthemum staat graag op een zonnig plek met goed gedraineerde en voedselrijke grond. De chrysant kan aardig wat droogte verdragen, maar kan minder goed tegen natte winters.

Je kan chrysanten het beste in het voorjaar planten. De wortels kunnen zich dan in de zomer en herfst ontwikkelen, waardoor de kans groter is dat de chrysanten de winter goed doorstaan.
Chrysanten worden breder over de jaren. Plant ze dus niet te dicht tegen elkaar, want dan gaan ze elkaar verdringen en worden ze vatbaarder voor ziektes.

Door de toppen bij de in de herfst bloeiende chrysanten in het voorjaar af te knippen, stimuleer je de aanmaak van extra stelen en worden Chrysanthemums breder en voller en geven ze meer bloemen. Dit doe je door ongeveer 2 a 3 centimeter van de top af te knippen als de plant ongeveer 15 centimeter hoog is. Knip daarna om de 3 weken telkens 2 a 3 centimeter af tot half juni.

Knip de dode takken pas in het voorjaar af tot de grond. De dode takken bieden bescherming in de winter en de plant blijft sterker als de takken op natuurlijke wijze helemaal kunnen afsterven.

Doordat de Chrysanthemum 'Herbstbrokat' zo laat in het jaar bloeit, geven ze een vrolijke kleurrijke noot aan de kale tuin. De bloemen zijn zeer geschikt voor in boeketten.

Als het centrum van de plant kaal begint te worden en de plant niet meer zo mooi vol en compact is, kan je de plant opgraven en delen. Het oude centrum gooi je weg en de jonge buitenste scheuten zet je weer in de grond. Dit kan je het beste in het voorjaar doen.

 

 

Bladkleur: groen

Bloeiperiode: oktober – november

Bloemkleur: oranje

Eigenschap: Jaarlijks opnieuw opkomend

Geurende bloem: nee

Grondsoort: normaal

Hoogte: 70 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Trekt bijen aan: nee

Winterhardheid: -20 ºC